Pomysły na śniadania białkowo-tłuszczowe – 6 przepisów

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakie śniadanie może sprawić, że poczujesz się pełen energii i gotowy na każdy nowy dzień? Śniadanie białkowo-tłuszczowe to coraz popularniejszy wybór dla tych, którzy chcą zapewnić sobie długotrwałe uczucie sytości, a przy okazji zadbać o figurę. Sprawdź 6 inspirujących przepisów na wytrawne śniadania białkowo-tłuszczowe, które ożywią Twoje poranki i zapewnią Ci solidny początek dnia.
Pomysły na śniadania białkowo-tłuszczowe – 6 przepisów
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czym cechują się śniadania białkowo-tłuszczowe?

Śniadania białkowo-tłuszczowe (zwane też śniadaniami BT) charakteryzują się głównie wysoką zawartością białka i tłuszczu, a ograniczeniem węglowodanów. Nie wystarczy jednak z przeciętnego śniadania usunąć źródło węglowodanów, aby otrzymać typowe śniadanie białkowo-tłuszczowe. Należy je zastąpić białkiem oraz dobrymi tłuszczami. Co ważne, kaloryczność śniadania białkowo-tłuszczowego nie powinna znacznie różnić się od kaloryczności śniadania tradycyjnego.

Wady i zalety śniadań białkowo-tłuszczowych

Śniadania białkowo-tłuszczowe wydają się atrakcyjną opcją dla wielu osób. Oto kilka zalet takich posiłków:

  • dłuższe uczucie sytości,

  • łatwiejsza kontrola apetytu,

  • możliwość przyspieszenia tempa przemiany materii,

  • stabilizacja poziomu glukozy we krwi,

  • redukcja wahań energetycznych,

  • poprawa samopoczucia,

  • redukcja masy ciała.

Do wad tego rodzaju śniadań zaliczyć należy:

  • trudność w stosowaniu,

  • konieczność uwzględnienia jakości tłuszczów w celu uniknięcia zwiększenia poziomu złego cholesterolu LDL, a tym samym ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego,

  • ograniczone zróżnicowanie smakowe, które może łatwo prowadzić do znudzenia,

  • większe ryzyko niedoborów w związku z ograniczeniem wielu produktów będących źródłem witamin i mikroelementów.

Pomysły na wytrawne śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadania białkowo-tłuszczowe są uważane za dobry sposób na energetyzujące rozpoczęcie dnia i zaspokojenie głodu na dłużej. Poznaj kilka prostych, kreatywnych przepisów na wytrawne śniadania białkowo-tłuszczowe. Przepisy pozwolą Ci nie tylko pobudzić kubki smakowe, ale również dostarczą niezbędnych składników odżywczych na początek dnia.

Śniadania białkowo-tłuszczowe z mięsem

Lubisz przegryźć na śniadanie coś mięsnego? Jeśli jajka sadzone i muffiny jajeczne już Ci się znudziły, możesz sięgnąć po dobrej jakości szynkę lub boczek. Oto dwa przepisy z wykorzystaniem tych składników.

Awokado zapiekane z jajkiem i szynką

Zdjęcie poglądowe

Składniki:

  • 1 awokado (dojrzałe)

  • 2 jajka

  • 1 garść tartej mozzarelli

  • 2 plastry szynki parmeńskiej

  • odrobina soku z cytryny

  • 1 mała cebula

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój wzdłuż dłuższego boku, usuń pestkę, a wnętrze owocu skrop sokiem z cytryny. Szynkę pokrój w drobną kostkę.

  2. Oddziel żółtka od białek. Połówki awokado przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie do każdej połówki awokado wlej 1 białko. Całość posól.

  3. Włóż naczynie z awokado do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika. Zapiekaj 15 minut (aż białko się zetnie).

  4. Na wierzch ściętego białka delikatnie wlej żółtko, posyp pokrojoną szynką i startym serem. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 5 minut.

  5. Gotowe danie posyp poszatkowaną cebulą i przypraw do smaku.

Szybka pizza z boczkiem i jajkami

Zdjęcie poglądowe

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki migdałowej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • ½ łyżeczki soli

  • suszone pomidory

Na wierzch:

  • ¼ szklanki pełnotłustego sera ricotta

  • 1 łyżeczka mielonego czosnku

  • ¼ łyżeczki soli

  • 1 szklanka startego sera mozzarella

  • 6 plasterków boczku, pokrojonych na kawałeczki

  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

  • 3 łyżki startego parmezanu

  • 4 jajka

  • 4-6 liści bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 1 jajka, proszku do pieczenia, skrobi i soli wyrób ciasto.

  2. Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość. Blachę do pieczenia lub kamień wyłóż pergaminem.

  3. W małej misce połącz ser ricotta, czosnek i ¼ łyżeczki soli. Odłóż na bok.

  4. Rozwałkowane ciasto na pizzę równomiernie posyp 1 szklanką startego sera mozzarella i pokruszonego boczku. Na wierzch wyłóż suszone pomidory i ser ricotta.

  5. Posyp pizzę płatkami czerwonej papryki i startym parmezanem. Piecz w temperaturze 200°C przez 4 minuty.

  6. Wyjmij pizzę z piekarnika. Tylną częścią dużej łyżki uformuj w pizzy 4 wgłębienia i wbij w nie pozostałe jajka. Włóż pizzę z powrotem do piekarnika i piecz przez dodatkowe 6-8 minut lub do momentu, aż białka jaj się zetną (ale żółtka będą nadal płynne – ok. 1 min).

  7. Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp świeżą bazylią. Na wierzch możesz wyłożyć świeże pomidorki koktajlowe.

Śniadania białkowo-tłuszczowe dla wegetarian

Na diecie wegańskiej i wegetariańskiej możesz korzystać z roślinnych źródeł białka. Mogą to być warzywa strączkowe oraz orzechy. Świetnym substytutem mięsa jest tofu, które możesz wykorzystać zarówno do potraw na słono, ostro, jak i na słodko.

Tofucznica z curry

Zdjęcie poglądowe

Składniki:

  • 350 g tofu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub masła klarowanego

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej

  • 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę

  • 2 zielone chili, drobno posiekane

  • 1 ½ łyżeczki curry w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka kminku w proszku

  • ½ łyżeczki garam masali

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Usuń nadmiar wody z tofu i przy pomocy widelca rozgnieć je na małe kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, dodaj posiekane czosnek i cebulę, podsmażaj, aż się zrumienią (warzywa możesz również podsmażyć na maśle klarowanym).

  3. Dodaj czerwoną paprykę, przyprawy i chili i delikatnie wymieszaj.

  4. Dodaj pokruszone tofu i wymieszaj, aż składniki się połączą.

  5. Podsmażaj przez kolejne 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą.

  6. Skrop tofucznicę sokiem z cytryny. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Proteinowe batoniki orzechowe

Zdjęcie poglądowe

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów (najlepiej namoczonych i suszonych)

  • ½ szklanki mąki lnianej (nasiona lnu zmielone w blenderze)

  • ½ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

  • ½ szklanki masła orzechowego

  • szczypta soli

  • ½ szklanki oleju kokosowego

  • 2 łyżki erytrytolu

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżki wegańskiej odżywki białkowej w proszku

Polewa:

  • 1 szklanka roztopionych bezcukrowych chipsów czekoladowych

Sposób przygotowania:

  1. W misie robota kuchennego umieść orzechy, zmielone nasiona lnu (siemię lniane), wiórki kokosowe i sól.

  2. Mieszaj, aż orzechy i nasiona zostaną zmielone na jednolitą masę.

  3. Rozpuść olej kokosowy na małym ogniu.

  4. Dodaj płynny olej kokosowy, erytrytol i ekstrakt waniliowy do miski robota i miksuj, aż dobrze się połączą, tworząc gęstą pastę.

  5. Wyłóż masę do kwadratowej formy 20×20, wyrównaj, dociskając masę do dna.

  6. Wstaw na 3 godziny do lodówki do schłodzenia.

  7. Udekoruj masę polewą czekoladową i włóż z powrotem do lodówki, aby się schłodziła.

  8. Pokrój w kwadraty i podawaj.

To może Ci się przydać:

Targroch Orzechy ziemne prażone - 1000g

Targroch Orzechy ziemne prażone - 1000g

18,99 pln
Intenson Erytrytol - 1000g

Intenson Erytrytol - 1000g

22,99 pln
Targroch Pasta Orzechowa Crunchy - 500g

Targroch Pasta Orzechowa Crunchy - 500g

12,99 pln

Śniadanie białkowo-tłuszczowe na słodko

Jeśli lubisz śniadania na słodko, wcale nie musisz z nich rezygnować. Do dyspozycji masz wiele przepisów na pyszne śniadania takie jak pudding chia lub serek wiejski z owocami o niskim indeksie glikemicznym oraz uwielbiane przez wszystkich naleśniki z odżywką białkową. Wiele propozycji śniadań BT na słodko bazuje na składnikach takich jak jogurt naturalny i płatki owsiane. Zobacz dwie propozycje na pyszne śniadanie BT na słodko.

Białkowe Rafaello

Zdjęcie poglądowe

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć twaróg w miseczce.

  2. Zmieszaj odżywkę białkową z mlekiem, dodaj twaróg.

  3. Z twarogu i odżywki uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, nakładając do środka każdej kulki odrobinę masła orzechowego.

  4. Obtocz każdą przygotowaną twarogową kulkę w wiórkach.

  5. Gotowe kulki włóż na 2–3 godziny do lodówki.

Owsianka z orzechami i nasionami

Zdjęcie poglądowe

Składniki:

  • ¼ szklanki orzechów pekan

  • 2 łyżki mąki migdałowej

  • 1 łyżka mielonego złotego lnu

  • 1 miarka odżywki białkowej o smaku masła orzechowego

  • 1 łyżeczka nasion chia

  • 1 łyżeczka słodzika np. ksylitolu

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki soli

  • 30 g miękkiego serka śmietankowego

  • ¼ szklanki mleka z orzechów makadamia

  • ½ szklanki malin lub ulubionych jagód

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel orzechy i nasiona w robocie kuchennym, wymieszaj, aż składniki się połączą.

  2. Dodaj serek śmietankowy, mleko orzechowe i jagody. Mieszaj aż do połączenia.

  3. Przełóż masę do naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika (mieszanka będzie trochę papkowata, podobnie jak gotowane płatki owsiane).

  4. Zapiekaj ok. 3 minuty.

Te produkty mogą się przydać:

Targroch Mąka Migdałowa - 1000 g

Targroch Mąka Migdałowa - 1000 g

1 porcja / 1,90 pln
37,99 pln
Intenson Ksylitol - 1000g

Intenson Ksylitol - 1000g

34,99 pln

Dla kogo śniadania białkowo-tłuszczowe będą dobrym wyborem?

Kto może skorzystać na śniadaniach białkowo-tłuszczowych? Według zwolenników takich śniadań, takie odżywianie przynosi poprawę samopoczucia oraz koncentracji. Wiele osób jako korzyści z wprowadzenia śniadań BT wymienia też długotrwałe uczucie sytości i poprawę metabolizmu. Dlatego uważa się, że śniadania białkowo-tłuszczowe mogą być szczególnie korzystne dla osób:

  • planujących redukcję masy ciała,

  • z insulinoopornością,

  • mających problem z nadmiernym apetytem,

  • zmagających się ze spadkami energii w ciągu dnia.

Sprawdź także artykuł Czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Insulinooporność – lepsze są śniadania białkowo-tłuszczowe czy węglowodanowe?

Insulinooporność wymaga odpowiedniej strategii żywieniowej, zwłaszcza jeśli chodzi o śniadania. Śniadania białkowo-tłuszczowe mogą u niektórych osób dotkniętych insulinoopornością być lepszym wyborem niż te oparte głównie na węglowodanach. Obniżenie ilości węglowodanów w takich posiłkach może korzystnie wpłynąć na gospodarkę węglowodanową organizmu.

Białko i tłuszcze zjedzone w pierwszym posiłku nie powodują tak gwałtownego wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi, jaki miałby miejsce po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany. Takie śniadania mają za zadanie zminimalizować dalszy wzrost poziomu insuliny już od samego rana, co może przynieść korzyści w długoterminowej kontroli insulinooporności.

Warto jednak mieć na uwadze, że jedzenie śniadań BT może nie być dobrym rozwiązaniem dla osób z hipoglikemią reaktywną, która wywołuje nagły spadek glukozy we krwi zaraz po posiłku. Śniadania białkowo-tłuszczowe w tym przypadku mogą wywoływać negatywne skutki, takie jak osłabienie, a nawet zasłabnięcie.

Czy na redukcji warto jeść białkowo-tłuszczowe śniadanie?

Wybór śniadań BT na diecie redukcyjnej może być korzystny z kilku powodów. Białka i tłuszcze są bardziej sycące niż węglowodany, co może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. To z kolei może ograniczyć podjadanie między posiłkami i zmniejszyć spożycie kalorii w ciągu dnia. Ograniczenie spożycia węglowodanów może również pomóc w uniknięciu gwałtownych wzrostów i spadków poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu łatwiej na redukcji kontrolować apetyt i unikać napadów głodu.

Śniadania białkowo-tłuszczowe mogą wspomóc regulację metabolizmu, co może przyspieszyć proces redukcji wagi poprzez zwiększenie tempa spalania kalorii. Ponadto spożywanie odpowiedniej ilości białka jest istotne podczas redukcji wagi, ponieważ pomaga ono w utrzymaniu masy mięśniowej, a trawienie białek jest dla organizmu dużym wydatkiem energetycznym, więc spala dodatkowo kalorie.

Czy naprawdę musisz zrezygnować z węglowodanów na śniadanie?

Śniadania białkowo-tłuszczowe należy komponować z użyciem dobrej jakości białka i zdrowych tłuszczów, jednak nie oznacza to, że należy zupełnie pozbyć się węglowodanów. Nawet w typowej diecie keto węglowodany są obecne i stanowią ok. 50 g dziennie. Zamiast całkowicie eliminować węglowodany z jadłospisu, wybieraj węglowodany złożone takie jak ciemne pieczywo, płatki owsiane i kasze. Możesz również urozmaicić śniadanie białkowo-tłuszczowe wybranymi owocami o niskim indeksie glikemicznym. Są bogate w błonnik oraz inne ważne składniki odżywcze.

Bibliografia:

  1. F. Brouns. Overweight and diabetes prevention: is a low-carbohydrate-high-fat diet recommendable? Eur J Nutr. 2018 Jun;57(4):1301-1312.
  2. T. M. BarberP. HansonS. KabischA. F. H. PfeifferM. O. Weickert. The Low-Carbohydrate Diet: Short-Term Metabolic Efficacy Versus Longer-Term Limitations. Nutrients. 2021 Apr 3;13(4):1187.
  3. B. F. OliveiraC. R. ChangK. OetschK. Falkenhain. Impact of a Low-Carbohydrate Compared with Low-Fat Breakfast on Blood Glucose Control in Type 2 Diabetes: A Randomized Trial. Am J Clin Nutr. 2023 Jul;118(1):209-217.

Interesuje się wszelkimi formami dbania o ciało i umysł dzięki stosowaniu naturalnych metod i suplementów. Ma na koncie 4 półmaratony, a rozpoczęcie przygody z bieganiem uważa za jedną z najlepszych decyzji w swoim życiu. Stale poszerza wiedzę o naturalnych suplementach oraz tzw. superfoods. Specjalizuje się w suplementacji nastawionej na poprawę samopoczucia i zbudowanie zdrowej sylwetki.

Zostaw opinię