Świąteczne przeceny. Rabat -14% od 149 zł SWIETA14

Olej kokosowy - właściwości, zastosowanie i wpływ na odchudzanie

Działanie oleju kokosowego znane jest już od bardzo dawna. Jego właściwości sprawiają, że uznawany jest za zdrowszy niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Czy to prawda? Jakie zastosowanie dla oleju kokosowego można znaleźć współcześnie? Czy tłuszcz kokosowy nigdy nie jest niezdrowy dla człowieka? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Olej kokosowy - właściwości, zastosowanie i wpływ na odchudzanie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czym jest olej kokosowy?

Olej kokosowy pozyskuje się z dojrzałych owoców palmy kokosowej. Kiedyś wykorzystywany był jedynie w tropikalnych rejonach świata, gdzie panują dogodne warunki dla wzrostu palm kokosowych. Obecnie dostępny jest w każdym sklepie, a produkty z jego obecnością można znaleźć zarówno w kuchni, jak i w łazience.

Olej kokosowy składa się głównie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, olej kokosowy zachowuje swoją stabilność w wysokiej temperaturze lepiej niż klasyczne tłuszcze zwierzęce - zaczyna dymić dopiero w temperaturze około 170 stopni Celsjusza. Co więcej, olej kokosowy nie utlenia się tak szybko, zatem jest także trwalszy. Najbardziej ekologiczny olej kokosowy to ten nierafinowany.

W skład oleju kokosowego wchodzą:

  • nasycone kwasy tłuszczowe - laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy, palmitooleinowy,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe - olefinowy, linolowy, linolenowy.

Olej kokosowy bogaty jest w witaminy C, E, B2 i B6, kwas foliowy oraz minerały tj. magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód i cynk.

W 1981 roku przeprowadzono badania z udziałem ludności dwóch wysp Polinezji. Ludność ta przede wszystkim traktowała olej kokosowy jako źródło energii. Opublikowane wyniki badań były praktycznie jednoznaczne – mieszkańcy owych wysp nie cierpieli na żadne typowe choroby układu krążenia, najprawdopodobniej dlatego, że naturalne kwasy tłuszczowe nasycone pochodzące z kokosa nie miały złego wpływu na ich zdrowie.

Co ciekawe, olej z kokosa nie tylko dostarcza energię, ale także może wspierać przyswajanie minerałów tj. żelazo, wapń i magnez, a także wspierać proces utraty zbędnej tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy w ofercie bodypak.pl:

Oli-Oli Olej kokosowy - 141g

Oli-Oli Olej kokosowy - 141g

29,99 pln

Olej kokosowy w diecie

Olej z kokosa jest świetnym źródłem aminokwasów, błonnika pokarmowego oraz magnezu i potasu. Dobra wiadomość dla osób kontrolujących spożycie kalorii jest taka, że 1 gram wysokiej jakości oleju kokosowego dostarcza mniej kalorii niż 1 gram tłuszczu zwierzęcego, bo ok. 6,5 zamiast 9 kcal.

Olej ten nadaje się do smażenia i pieczenia, ale można też wykorzystywać olej kokosowy jako dodatek do zup czy sałatek. Jest częstym składnikiem potrzebnym do wykonania potraw kuchni indyjskiej, ale także jako roślinny zamiennik nabiału, np. jogurtu naturalnego czy śmietanki.

Olej kokosowy jako dodatek do koktajli to świetny sposób na przemycenie go w diecie, jeśli inne sposoby Ci nie odpowiadają.

Korzyści oleju kokosowego w kuchni:

  • ogranicza apetyt, co pomaga w pozbyciu się niezdrowego nawyku podjadania między posiłkami i wspiera osoby odchudzające się,

  • przyśpiesza metabolizm pozwalając na sprawne spalanie zbędnych kalorii - nie tylko tych, które sam dostarcza, ale także pochodzących z tkanki tłuszczowej już zmagazynowanej w organizmie,

  • wspomaga pracę układu hormonalnego.

Warto wprowadzić do swojej diety wysokiej jakości zimnotłoczony olej kokosowy nierafinowany, ponieważ nie ulega on zmagazynowaniu tak szybko, jak ma to miejsce w przypadku innych tłuszczów. Co ciekawe, jest on bardzo szybko spalany i przy okazji dochodzi do utlenienia części zmagazynowanego tłuszczu zapasowego organizmu.

Olej kokosowy wydaje się cennym składnikiem diety nie tylko dla osób pragnących szybko stracić zbędne kilogramy, ale także dbających o swoje zdrowie. Walory smakowe oraz zapachowe nierafinowanego oleju kokosowego są jednak na tyle charakterystyczne, że nie wszyscy z chęcią po niego sięgną. Oczywiście istnieją także rafinowane jego odmiany, które pozbawione są smaku i aromatu, jednak to nierafinowany olej kokosowy zachowuje wszelkie swoje walory prozdrowotne.

Stosowanie oleju kokosowego podczas odchudzania

Skład chemiczny oleju kokosowego ma olbrzymie znaczenie dla metabolizmu, ponieważ średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe trawione są w odmienny sposób niż te krótko- i długołańcuchowe. Organizm ludzki jest tak skonstruowany, że kwasy o średniej długości łańcuchach trafiają wprost do wątroby, gdzie są niemal natychmiast przekształcane w energię bądź ciała ketonowe. Spożywanie takich kwasów tłuszczowych przekłada się na około 23% mniejszą ilość odłożonego tłuszczu. Należy jednak podkreślić, że jeżeli przesadzisz z ilością spożywanego tłuszczu kokosowego, także możesz przybrać na wadze.

Sprawdź też artykuł Pomocne suplementy diety na redukcję tkanki tłuszczowej

Wpływ oleju kokosowego na zdrowie

Olej kokosowy wykazuje działanie przeciwzapalne oraz równie ważne działanie przeciwstarzeniowe, które wynika z antyoksydacyjnych możliwości tego tłuszczu.

Olej kokosowy pomaga w leczeniu oraz profilaktyce chorób i problemów zdrowotnych tj.:

  • zaburzenia lipidowe,

  • osteoporoza,

  • choroby nowotworowe,

  • choroby skórne (tutaj pomocne może okazać się działanie nawilżające oleju kokosowego),

  • niedożywienie,

  • choroby przebiegające z nasilonym stanem zapalnym.

Uważa się, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym mogą mieć pozytywny wpływ na profilaktykę oraz leczenie choroby Alzheimera, ponieważ pośrednio przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych.

Przypuszcza się także, że spożywanie oleju kokosowego może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, choć nie jest to do końca udowodnione. Z niektórych badań wynika, że rzeczywiście profilaktyka z użyciem oleju z kokosa przynosi pozytywny efekt, a z innych z kolei można się dowiedzieć, że w krajach, gdzie konsumpcja oleju kokosowego jest wysoka, choroby układu krążenia również występują.

Olej kokosowy jako składnik kosmetyków

Olej kokosowy w kosmetykach jest częstą sytuacją. W przemyśle kosmetycznym zwykle wykorzystuje się różne rodzaje olejów kokosowych ze względu na ich działanie regenerujące i nawilżające oraz antybakteryjne właściwości.

  • Olej kokosowy jako składnik mydeł i innych kosmetyków - masło kokosowe stanowi składnik wysokiej jakości mydeł, kosmetyków do kąpieli, kremów, balsamów do ciała oraz luksusowych środków piorących. Olej kokosowy z kopry wykorzystywany jest jako baza odżywek do włosów i balsamów, ale można go także znaleźć w składzie niektórych mydeł.

  • Olej kokosowy w pielęgnacji skóry - możesz zadbać o barierę hydrolipidową skóry stosując olej kokosowy. Jego działanie nawilżające jest bardzo zbliżone, a czasem nawet lepsze od tego uzyskiwanego przez oleje mineralne. Olej kokosowy umożliwia zachowanie nawilżenia nawet w głębszych warstwach skóry.

  • Olej kokosowy w pielęgnacji włosów - olej kokosowy w kosmetykach do włosów sprawia, że chronione są one przed zniszczeniem, jego obecność niweluje też ich puszenie się, wykazuje pozytywne działanie na włosy niskoporowate. Zapobiega również wypadaniu włosów.

  • Olej kokosowy jako środek do masażu - olej kokosowy frakcjonowany jest ceniony przez masażystów, którzy mogą wykorzystywać go podczas usług masażu. Jest on bezbarwny i nie pozostawia tłustego filmu.

  • Olej kokosowy w walce z trądzikiem - jako że olej kokosowy wykazuje właściwości antybakteryjne, oczyszczające i przeciwzapalne, jest dobrym środkiem w pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i problematycznej.

  • Olej kokosowy do demakijażu - niektórzy eksperci branży beauty polecają demakijaż olejem kokosowym.

Naturalny olej kokosowy może być stosowany w celu przyspieszenia gojenia ran, choć to działanie nie zostało jeszcze w 100% potwierdzone badaniami naukowymi.

Bibliografia:

  1. Jessa J, Hozyasz KK. Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatria Polska. 2015;90(5): 415-423.

  2. Assunção ML, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florêncio TM. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. 2009;44(7):593-601.

  3. da Silva Lima R, Block JM. Coconut oil: what do we really know about it so far? Food Quality and Safety. 2019;3(2):61–72.

  4. Piotrowska A, Totko-Borkusiewicz N, Klucznik A. Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych. Post Fitoter. 2019;20(2):136-144.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 25.01.2017 r. oraz został zaktualizowany 04.11.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą bodypak.pl.

Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog.

Zostaw opinię