Domowa panna cotta z frużeliną truskawkową

Egzotyczna panna cotta podana z musem truskawkowym od 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly to wyjątkowo udany i prosty deser na zimno. Za sprawą dostępności frużelin oraz reszty rozmaitych dodatków czy owoców, omawiany deser można przyrządzać przez cały rok. Swoim smakiem i wyglądem przypomina mini-sernik na zimno i jest świetną propozycją przyrządzenia szybkiego deseru, bądź opcją na drugie śniadanie czy kolację. Nie trzeba go kroić ani dzielić,
Domowa panna cotta z frużeliną truskawkową
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Domowa panna cotta z frużeliną truskawkową od 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly

Egzotyczna panna cotta podana z musem truskawkowym od 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly to wyjątkowo udany i prosty deser na zimno. Za sprawą dostępności frużelin oraz reszty rozmaitych dodatków czy owoców, omawiany deser można przyrządzać przez cały rok. Swoim smakiem i wyglądem przypomina mini-sernik na zimno i jest świetną propozycją przyrządzenia szybkiego deseru, bądź opcją na drugie śniadanie czy kolację. Nie trzeba go kroić ani dzielić, ponieważ jedna porcja przypada na jedną osobę. Do tego można go naprawdę dowolnie udekorować.

Domowa panna cotta z frużeliną truskawkową

Do przygotowania tego prostego, przepysznego deseru w ilości 2 pucharków (około 130ml każdy), potrzebujecie:

 - 250ml śmietanki 36% (niecała szklanka śmietanki do deserów)
 - 150ml wybranego mleka (według uznania roślinne lub pełnotłuste)
 - 50ml wody
 - 2 płaskie łyżeczki żelatyny oraz cukru wanilinowego

natomiast sam mus powstanie z połączenia:

 - 200g truskawek (świeżych, bądź mrożonych)
 - łyżeczki miodu
 - frużeliny 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly o smaku truskawkowym
 - oraz 2 łyżeczek soku z cytryny

Przygotowanie panna cotty zamyka się w kilku krokach. Na początku do miseczki wlewamy 50ml wody, następnie dodajemy przygotowaną żelatynę. Całość mieszamy, następnie odkładamy w celu związania się żelatyny. W niewielkim rondelku mieszamy 150ml wybranego przez nas mleka ze śmietanką. Wsypujemy dwie łyżeczki cukru wanilinowego (zamiast niego możemy użyć zwykłego z dodatkiem esencji waniliowej). Kolejnym krokiem jest podgrzanie mieszanki mleka, śmietanki oraz cukru. Całość należy mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Powstałe słodkie mleko powinno się w pełni zagotować. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę, którą mieszamy w gorącym mleku, aż do połączenia się żelatyny ze słodkim mlekiem i śmietanką (żelatyna rozpuści się w pełni i nie będzie widoczna).

Otrzymane, jeszcze gorące słodkie mleko z wymieszaną żelatyną możemy już przelewać do wybranych naczynek lub pucharków. Mogą być to ceramiczne kokilki, sylikonowe, lub szklane pucharki czy foremki. Wypełnione naczynka z uzupełnionym mleczkiem umieszczamy w lodówce do pełnego stężenia. Deser powinien być gotowy po upływie dwóch / trzech godzin. W czasie gdy panna cotta tężeje w lodówce, czas na przygotowanie musu. W przypadku posiadania mrożonych owoców czas aby je rozmrozić oraz przygotować wraz z miodem, frużeliną Yummy Fruits in Jelly, odrobiną cukru wanilinowego oraz dwoma łyżeczkami świeżego soku z cytryny. Miksujemy całość aż do uzyskania konsystencji musu. Deser panna cotta podajemy z polanym sosem truskawkowym. Dobrym pomysłem jest również udekorowanie go małymi kawałkami owoców oraz listkiem mięty.

Aby deser ten był idealny w smaku, polecam zaopatrzyć się i użyć ziaren prawdziwej wanilii zamiast zamiennika, jakim jest cukier wanilinowy. Takie rozwiązanie, może i bardziej skomplikowane, do wymagające większego trudu oraz nakładu finansowego to finalny klucz do sukcesu smaku każdego deseru panna cotta czy creme brulee.

Natomiast, żeby deserek wyglądał on jeszcze ciekawiej, możecie przygotować, wlewając do wybranego naczynka (miseczki czy pucharku) oraz ostawić do schłodzenia wybraną galaretkę smakową (tutaj z przepisem najlepiej skomponuje się smak truskawkowy lub wiśniowy). Smacznego!

Energia w jednej porcji deseru: 335 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 24,1 g

Promotor BODYPAK. Promotor i współorganizator licznych wydarzeń sportowych. Trenowaniem zajmuje się od ponad 8 lat. Na bieżąco systematyzuje obecną oraz zdobywa nową wiedzę z zakresu suplementacji, żywienia oraz treningu. Uważa, że każdy człowiek wytworzył u siebie mechanizmy definiujące go jako osobę sprawną, natomiast Mateusz chętnie pomaga tę sprawność poprawić i finalnie utrzymać. Na co dzień pomaga swoim klientom na terenie Szczecina w realizacji ich celów treningowych, sylwetkowych i żywieniowych. W pracy skupia się na zwiększeniu komfortu w codziennym funkcjonowaniu poprzez poprawę ich sprawności oraz zdrowia.

Zostaw opinię