CYBER MONDAY -15% od 99 zł KOD: CYBER15  

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna jest wzorcem żywieniowym, który uważa się za pomoc w zmniejszaniu ryzyka choroby związanej z przewlekłym stanem zapalnym. Typowa dieta przeciwzapalna kładzie nacisk na owoce, warzywa, chude białko, orzechy, nasiona i zdrowe tłuszcze.
Dieta przeciwzapalna
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Dieta przeciwzapalna jest wzorcem żywieniowym

Uważa się ją za pomoc w zmniejszaniu ryzyka choroby związanej z przewlekłym stanem zapalnym. Typowa dieta przeciwzapalna kładzie nacisk na owoce, warzywa, chude białko, orzechy, nasiona i zdrowe tłuszcze.

Dieta przeciwzapalna

Czym jest zapalenie?

Zapalenie jest normalną reakcją organizmu na infekcje, choroby i urazy. W takich sytuacjach stan zapalny jest częścią procesu gojenia i ustępuje wówczas, gdy ustępuje problem.

Przewlekłe zapalenie to stan zapalny, który utrzymuje się przez długi czas. Może powodować zmiany w miejscu zapalenia i w innych miejscach ciała, które mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Istnieje wiele powodów, dla których dana osoba może mieć przewlekłe zapalenie. Jednym z przykładów jest otyłość, w której nadmiar tkanki tłuszczowej przyczynia się do zmian hormonalnych i układu odpornościowego, które powodują stan zapalny wpływający na całe ciało.

Inne przyczyny przewlekłego zapalenia obejmują:

    • Palenie

    • Nadużywanie alkoholu

    • Przewlekłe infekcje, takie jak HIV lub wirusowe zapalenie wątroby typu B

    • Choroby autoimmunologiczne, takie jak toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów

    • Ciągłe narażenie na substancje toksyczne, takie jak chemikalia przemysłowe

    • Przewlekły stres

Z biegiem czasu przewlekłe zapalenie może zwiększać ryzyko chorób takich jak choroby serca, cukrzyca, rak, zapalenie stawów i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). Chociaż choroby te mogą wystąpić bez przewlekłego stanu zapalnego, ciężkie przewlekłe zapalenie może spowodować ich rozwój 10 lub więcej lat wcześniej, niż można by się spodziewać.

Czy to co jemy, ma znaczenie?

Wiadomo, że niektóre pokarmy przyczyniają się do stanu zapalnego w organizmie. Jednym z przykładów jest czerwone mięso, które zawiera dużo tłuszczów nasyconych. Tłuszcze nasycone są jedną z substancji, które wraz z tłuszczami trans i rafinowanym cukrem, powodują że niektóre komórki odpornościowe uwalniają białka zapalne do krwioobiegu. Inne pokarmy nie wywołują tego efektu, a w niektórych przypadkach mogą zmniejszyć stan zapalny. Obejmuje to żywność bogatą w substancje zwane przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze zwalczają substancje chemiczne znane jako wolne rodniki, które powodują długotrwałe uszkodzenia komórek i mogą zwiększać stan zapalny.

Ponieważ nasze wybory żywieniowe wpływają na poziom stanu zapalnego w naszych ciałach, uważa się, że dieta przeciwzapalna ogranicza przewlekłe stany zapalne i pomaga zapobiegać stanom takim jak choroby serca, zapalenie stawów i czy nowotwory. Chociaż istnieją pewne dowody na korzyść, nie wiadomo dokładnie, jak bardzo dieta może pomóc. Według badania z 2016 roku w czasopiśmie Endocrine, dieta przeciwzapalna doprowadziła do 37% spadku substancji zapalnych, takich jak białko C-reaktywne, u osób z cukrzycą typu 2 już po roku. Inne badania badające odmiany diety przeciwzapalnej, takie jak diety bogate w warzywa lub diety bogate w owoce morza, wykazały podobne korzyści, szczególnie u osób z chorobami serca.

Co warto wdrożyć do menu?

Badania sugerują, że ludzie, którzy jedzą dużo warzyw, owoców, orzechów, nasion, zdrowych olejów i ryb, mają zmniejszone ryzyko chorób związanych ze stanem zapalnym. Substancje znajdujące się w niektórych produktach spożywczych, zwłaszcza przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3, mogą również mieć działanie przeciwzapalne.

Pokarmy bogate w przeciwutleniacze obejmują:

    • Jabłka

    • Karczochy

    • Awokado

    • Fasola (taka jak czerwona fasola lub czarna fasola)

    • Jagody (takie jak jagody, maliny i jeżyny)

    • Brokuł

    • Wiśnie

    • Ciemna czekolada (co najmniej 70% kakao)

    • Ciemnozielone warzywa liściaste (takie jak jarmuż, szpinak)

    • Orzechy (takie jak orzechy włoskie, migdały, orzechy pekan i orzechy laskowe)

    • Słodkie ziemniaki

    • Pełnoziarniste

Rekomendacja Bodypak dla Ciebie:

Essensey Omega 3 + 2000 IU D3 - 90 kaps.
  • -25%

Essensey Omega 3 + 2000 IU D3 - 90 kaps.

1 porcja / 0,33 pln
29,99 pln
Najniższa cena: 39,99 pln -25%
OstroVit Omega 3 Ultra - 90 kaps.
  • -18%

OstroVit Omega 3 Ultra - 90 kaps.

1 porcja / 0,37 pln
32,99 pln
Najniższa cena: 39,99 pln -18%

Kwasy tłuszczowe omega-3 to "dobre tłuszcze", które mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca, rakiem, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami.

Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 obejmują:

    • Siemię lniane

    • Tłuste ryby (takie jak łosoś, śledź, makrela, sardynki i sardele)

    • Żywność wzbogacona w kwasy omega-3 (w tym jaja i mleko)

    • Orzechy włoskie

Istnieją również dowody na to, że niektóre zioła i przyprawy, takie jak imbir, kurkuma i czosnek, mogą pomóc złagodzić stan zapalny.

Jakich produktów unikać?

Pokarmy zwiększające stan zapalny obejmują te, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6. Chociaż tłuszcze te są ważne dla zdrowia kości, funkcji mózgu i metabolizmu (konwersja żywności w energię), spożywanie zbyt wielu kwasów tłuszczowych omega-6 może zwiększyć stan zapalny.

Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 obejmują:

    • Wysokotłuszczowe produkty mleczne (takie jak mleko, ser, masło i lody)

    • Margaryna 

    • Mięso

    • Orzeszki ziemne

Aby utrzymać stan zapalny pod kontrolą, ważne jest, aby zrównoważyć kwasy tłuszczowe omega-6 z kwasami tłuszczowymi omega-3. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (GI) może również zwiększać stan zapalny. Są to pokarmy takie jak cukier i rafinowane ziarna, które zbyt mocno i zbyt szybko podnoszą poziom glukozy (cukru) we krwi.

Aby pomóc w ograniczeniu stanu zapalnego, unikaj słodkich napojów, białego chleba, deserów i przetworzonej żywności. Zamiast tego jedz pokarmy o niskim IG, takie jak kurczak, ryby, produkty pełnoziarniste, warzywa liściaste i warzywa nieskrobiowe.

Nie ma jednego ustalonego planu żywieniowego dla diety przeciwzapalnej. Można ją różnicować, a nawet dostosować do gustów i potrzeb swoich czy swoich najbliższych. Istnieją jednak pewne wytyczne, które mogą pomóc w dokonywaniu zdrowych wyborów.
Wśród nich:

• Jedz od pięciu do dziewięciu porcji bogatych w przeciwutleniacze owoców i warzyw każdego dnia.

• Zastąp czerwone mięso chudym drobiem, rybami, fasolą i soczewicą.

• Zamień margarynę i masło na zdrowsze tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek.

• Zastąp rafinowane ziarna, takie jak biały chleb czy ciastka, pełnymi ziarnami bogatymi w błonnik, takimi jak owies, komosa ryżowa, brązowy ryż i makaron.

• Zamiast przyprawiać posiłki solą, używaj ziół przeciwzapalnych, takich jak czosnek, imbir i kurkuma.

• Nie smaż jedzenia w głębokim tłuszczu, a zamiast tego wybierz pieczone, gotowane na parze lub duszone.

Bibliografia:

  1. Ferrucci L, Fabbri E. Inflammageing: chronic inflammation in ageing, cardiovascular disease, and frailty. Nature Reviews Cardiology. 2018;15:505–522.
  2. Maiorino MI, Bellastella G, Petrizzo M, Scappaticcio L, Giugliano D, Esposito K. Mediterranean diet cools down the inflammatory milieu in type 2 diabetes: the MÉDITA randomized controlled trial. Endocrine Trials. 2016;54:634–641.
  3. Saita E, Kondo K, Momiyama Y. Anti-Inflammatory Diet for Atherosclerosis and Coronary Artery Disease: Antioxidant Foods. Clinical Medicine Insights: Cardiology. 2014;8:3.
  4. Jayarathne S, Koboziev I. Anti-Inflammatory and Anti-Obesity Properties of Food Bioactive Components: Effects on Adipose Tissue. Preventive Nutrition Food Science. 2017;22:251-262.
  5. Bulló M. et al. Dietary glycemic index/load and peripheral adipokines and inflammatory markers in elderly subjects at high cardiovascular risk. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2013;23(5):443-450.

Przygodę ze sportem zaczęła od najmłodszych lat w sekcji lekkiej atletyki i sportów grupowych (siatkówka). Zasilała sekcje lekkoatletyczne (krótkie dystanse, sztafeta) od szkoły podstawowej aż po okres studiów (Zawisza Bydgoszcz). W międzyczasie poświęcała czas Kobiecej Drużynie Pożarniczej (Kruszwica), przez kilka lat startując w zawodach strażackich (zawsze "na tarczy") oraz taniec nowoczesny i towarzyski. Już na studiach rozpoczęła zaznajamianie się ze sportami siłowymi w lokalnej fordońskiej siłowni. Przygoda ta trwa od grudnia 2015 aż do dzisiaj. Była zawodniczką PZKFiTS kategorii bikini fitness od 2017 do 2018 roku. Finalistka zawodów sportowych (m.in. Mistrzostwa Pomorza i Kujaw, Puchar Bałtyku, Ogólnopolskie Zawody w Kulturystyce i Fitness, Mistrzostwa Polski ) - zawsze w obrębie podium. Idąc drogą samokształcenia i rozwoju merytorycznego, w 2019 r. ukończyła certyfikowany kurs trenera personalnego i instruktora siłowni, rozpoczynając walkę z podopiecznymi "o lepszych siebie" jako trener i doradca żywieniowy. Jest stałą bywalczynią siłowni STEP ONE Bydgoszcz. Od 2018 roku #teambodypak. Prywatnie - magister inżynier Wydziału Budownictwa i urzędnik administracji publicznej w zakresie dróg. Prócz siłowni (która zajmuje lwią część jej życia), czas poświęca na poszerzanie wiedzy z zakresu dietetyki, gotowania, udoskonalania przepisów, układaniu planów żywieniowych oraz... puzzli. :) Nie wyklucza powrotu na scenę PZKFiTS.

Zostaw opinię