Dieta low carb (niskowęglowodanowa) - czym jest i jakie ma zalety
Dieta niskowęglowodanowa Low Carb
Inaczej dieta niskowęglowodanowa, nazywa przez niektórych narzędziem do odchudzania czy radzenia sobie z przewlekłymi chorobami metabolicznymi. Jednakże diety niskowęglowodanowe, jak dieta keto czy Atkinsa – mają tylu samo zwolenników co przeciwników. Budzą zarówno poparcie, jak i kontrowersję.
Dietą niskowęglowodanową według „Frontiers In Nutrition” jest każda dieta, która dostarcza ok.20-120 g węglowodanów dziennie.
Pokarmy, które można spożywać na diecie low carb:
O niskiej zawartości węglowodanów:
- Mięso: Wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak i inne; Karmione trawą jest najlepsze.
- Ryba: Łosoś, pstrąg, plamiak i wiele innych; Najlepsze są dziko złowione ryby.
- Jaja: Najlepsze są jaja wzbogacone omega-3 lub wypasane.
- Zielenina: Szpinak, brokuły, kalafior, marchew i wiele innych.
- Owoce: Jabłka, pomarańcze, gruszki, jagody, truskawki.
- Orzechy i nasiona: Migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika itp.
- Nabiał wysokotłuszczowy: Ser, masło, śmietana, jogurt.
- Tłuszcze i oleje: olej kokosowy, masło, smalec, oliwa z oliwek i olej rybny.
Jeśli priorytetem jest utrata wagi, należy uważać na ser i orzechy, ponieważ łatwo się nimi przejadać. Nie należy spożywać więcej niż jednego kawałka owoców dziennie.
Rekomendacja Bodypak dla Ciebie:
Pokarmy, których należy unikać na diecie low carb:
- Cukier: Napoje bezalkoholowe, soki owocowe, agawa, słodycze, lody i wiele innych produktów zawierających dodatek cukru.
- Ziarna rafinowane: Pszenica, ryż, jęczmień i żyto, a także chleb, płatki zbożowe i makaron.
- Tłuszcze trans: Uwodornione lub częściowo uwodornione oleje.
- Produkty i składniki o niskiej zawartości tłuszczu typu light: Wiele produktów mlecznych, zbóż lub krakersów ma zredukowaną ilość tłuszczu na rzecz węglowodanów – cukry dodane.
- Żywność wysokoprzetworzona.
- Warzywa skrobiowe: Najlepiej ograniczyć warzywa skrobiowe w diecie, jeśli stosujesz dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów (ziemniak, batat).
- Należy zapoznać się z listą składników nawet w przypadku żywności oznaczonej jako zdrowa żywność.
- Osoby aktywne fizycznie, które nie są obecnie na deficycie kalorycznym i nie stosują restrykcyjnej diety low – carb, mogą sobie pozwolić na zjedzenie „kilku” węglowodanów więcej z takich źródeł jak np.: komosa ryżowa, soczewica czy czarna fasola. Inne produkty, po które można sięgać z umiarem to:
- Gorzka czekolada: Wybierz marki organiczne zawierające co najmniej 70% kakao.
- Wino: Wybierz wytrawne wina bez dodatku cukru i węglowodanów.
- Ciemna czekolada jest bogata w przeciwutleniacze i może zapewnić korzyści zdrowotne. Należy jednak pamiętać, że zarówno ciemna czekolada, jak i alkohol utrudnią postępy, jeśli nie jest zachowany umiar czy zdrowy rozsądek w spożywaniu.
Zalety diety low carb
• Odchudzanie
Podstawową zasadą skutecznego odchudzania jest utrzymanie deficytu kalorycznego. Żadne modne diety, suplementy lub pożywienie nie będą skuteczne, gdy do organizmu będzie dostarczane więcej energii niż zużywa. Istnieja dowody, że utrzymanie niskiego spożycia węglowodanów i wysokiego spożycia białka może pomóc w „szybszym” odchudzaniu.
W porównaniu z klasycznymi dietami niskotłuszczowymi, diety niskowęglowodanowe dają lepsze wyniki pod względem zmian masy ciała. Inne źródło wskazuje, iż łączenie diet niskowęglowodanowych i ćwiczeń fizycznych może mieć korzystny wpływ na masę ciała i talię osób dorosłych z nadwagą i otyłością.
• Cukrzyca typu 2 i insulinooporność
Diety bogate w cukry, proste węglowodany i przetworzoną żywność – a także brak aktywności fizycznej w połączeniu ze stresem psychicznym – to tylko niektóre z przyczyn rosnącej epidemii wskazanych schorzeń.
Po diecie ektogenicznej utrzymywanej przez trzy tygodnie wskazano, iż mogło to prowadzić do znacznej poprawy wyników HbA1c (pomiar poziomu glukozy we krwi) i zmniejszenia zapotrzebowania na leki na cukrzycę.
Co więcej, przestrzeganie diety niskowęglowodanowej przez sześć miesięcy lub dłużej może nawet prowadzić do remisji cukrzycy typu 2 bez żadnych negatywnych konsekwencji. Niemniej jednak naukowcy podkreślają, że ostateczny związek przyczynowy między dietą ketogenną a zaburzeniami cukrzycowymi nie został w pełni ustalony. Jeśli dana osoba choruje na cukrzycę, winna skonsultować się z lekarzem z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie.
• Układu krążenia
Niskie spożycie węglowodanów wiąże się ze zmniejszeniem masy ciała, mniejszym obwodem talii i niższym ciśnieniem krwi. Z drugiej strony wykazano, że hipoglikemia (niski poziom cukru we krwi, który może się zdarzyć po restrykcyjnej diecie ketogenicznej) zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
• Zaburzenia neurologiczne
Czynniki przyczyniające się do właściwości przeciwzapalnych tej diety obejmują obecność ciał ketonowych, ograniczenie kalorii i zmiany w bakteriach jelitowych.
Zagrożenia diety low carb
Pomimo potencjalnych korzyści, diety niskowęglowodanowe mogą wiązać się z pewnym ryzykiem - ograniczenie całej grupy żywności jest restrykcyjne, a wielu ludziom trudno jest utrzymać ten reżim w dłuższej perspektywie. Jeśli nie zostanie to zrobione ostrożnie, ograniczenie żywności o średniej do wysokiej zawartości węglowodanów może również prowadzić do braku równowagi żywieniowej. Diety niskowęglowodanowe często dostarczają dużych ilości tłuszczu i niewystarczającej ilości błonnika, co może prowadzić do złego trawienia i ogólnego samopoczucia.
• Niedobory składników odżywczych
Diety niskowęglowodanowe wymagają planowania i przygotowania. Jeśli nie są wykonywane prawidłowo, stosunkowo łatwo jest rozwinąć niedobory składników odżywczych.
Diety niskowęglowodanowe mogą też nie dostarczać wystarczającej ilości witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, witaminy D, żelaza, wapnia i magnezu.
• Cukrzyca typu 1
Jeśli chodzi o cukrzycę typu 1, istnieją poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa. Nadmierne zmniejszenie spożycia węglowodanów może powodować u dorosłych z cukrzycą typu 1 więcej powikłań, takich jak kwasica ketonowa (nadmierne gromadzenie się ketonów w organizmie) i epizody hipoglikemii.
• Zdrowie nerek
Wiele diet niskowęglowodanowych promuje wysokie spożycie białka, co może być potencjalnie niebezpieczne dla osób z problemami z nerkami. Nadmierne spożycie białka może zwiększyć procesy filtracji w niewydolnych nerkach, prowadząc do uszkodzenia tkanek i nieprawidłowego poziomu białka w moczu.
imo to pojawiają się dowody na to, że dieta niskowęglowodanowa i związana z nią utrata masy ciała mogą być korzystne dla zdrowia nerek dorosłych z cukrzycą typu 2. U pacjentów z upośledzoną czynnością nerek wystąpiła niewielka poprawa szybkości filtracji kłębuszkowej (pomiar stosowany do oszacowania szybkości, z jaką nerki filtrują krew) po interwencji w diecie niskowęglowodanowej. Jednak wyniki te należy traktować ostrożnie, gdyż inne badania nie wykryły takich zmian.
Podsumowanie
Ograniczenie węglowodanów może przynieść korzyści zdrowiu sercowo-naczyniowemu i metabolicznemu. Zmniejszenie spożycia tego makroskładnika może również potencjalnie pomóc schudnąć i poprawić nastrój.
Ma to jednak swoje wady. Węglowodany znajdują się w wielu zdrowych produktach spożywczych, szczególnie w owocach i produktach pełnoziarnistych. Ograniczenie ich oznacza, iż mogą wystąpić problemy z uzyskaniem wystarczającej ilości błonnika i ważnych składników odżywczych, potencjalnie zmuszając do spożywania suplementów.
Warto zaznaczyć iż węglowodany są preferowanym źródłem energii dla mózgu, a ich niewystarczająca ilość może prowadzić do mgły mózgowej i wyczerpania psychicznego. Są również ważne w zwiększaniu wyników sportowych, szczególnie jeśli chodzi o ćwiczenia wytrzymałościowe.
Bibliografia:
- S. G. Sukkar, M. Muscaritoli. A Clinical Perspective of Low Carbohydrate Ketogenic Diets: A Narrative Review. Front. Nutr. Volume 8 - 2021.
- Y. Schutz, J. Montani, A. G. Dulloo. Low-carbohydrate ketogenic diets in body weight control: A recurrent plaguing issue of fad diets? Obesity Reviews. 2020.
- S. Chawla, F. Tessarolo Silva, S. Amaral Madeiros, Rania A. Mekary, D. Radenkovic. The Effect of Low-Fat and Low-Carbohydrate Diets on Weight Loss and Lipid Levels: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020, 12, 3774.
- H. Suk Lee, J. Lee. Effects of Combined Exercise and Low Carbohydrate Ketogenic Diet Interventions on Waist Circumference and Triglycerides in Overweight and Obese Individuals: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18(2), 828.
- J. Z. Goldenberg, A. Day, G. D. Brinkworth, J. Sato. Efficacy and safety of low and very low carbohydrate diets for type 2 diabetes remission: systematic review and meta-analysis of published and unpublished randomized trial data. BMJ 2021;372.
- F. L. Santos, S. S. Esteves, A. da Costa Pereira, W. S. Yancy Jr, J. P. L. Nunes. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obesity Reviews. 2012.
- The International Hypoglycaemia Study Group. Hypoglycaemia, cardiovascular disease, and mortality in diabetes: epidemiology, pathogenesis, and management. The Lancet Diabetes & Endocrinology. 2019. Volume 7, Issue 5, P385-396.
- S. Koh, N. Dupuis, S. Auvin. Ketogenic diet and Neuroinflammation. Epilepsy Research. Volume 167, November 2020, 106454.
- Ketogenic diets in the management of type 1 diabetes: Safe or safety concern?
- G. Ko, C. M. Rhee, K. Kalantar-Zadeh, S. Joshi. The Effects of High-Protein Diets on Kidney Health and Longevity. JASN 2020. 31(8):p 1667-1679.
- N. S. Mitchell, B. C. Batch, C. C. Tyson. Retrospective cohort study of changes in estimated glomerular filtration rate for patients prescribed a low carb diet. Current Opinion in Endocrinology & Diabetes and Obesity 2021. 28(5):p 480-487.
- Perdana Samekto Tyasnugroho Suyoto. Effect of low-carbohydrate diet on markers of renal function in patients with type 2 diabetes: A meta-analysis. Diabetes/Metabolism Research and Reviews. 2018.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyCheat meal - na czym polega i czy warto go wprowadzić do diety?
Długotrwała redukcja tkanki tłuszczowej, ochota na zjedzenie czegoś "niezdrowego" czy też chęć wyjścia ze znajomymi na miasto na obiad - to kilka przykładów, które mogą "wybijać" z dalszego prowadzenia diety. Czy warto wprowadzać cheat meal do diety? Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie są jego wady i zalety, jak uniknąć negatywnych skutków stosowania cheat mealów, a także kilka pomysłów na...
Zostaw opinię