Świąteczne przeceny. Rabat -14% od 149 zł SWIETA14

Dieta kopenhaska – na czym polega, jadłospis, efekty diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska to jeden z najbardziej rygorystycznych planów żywieniowych uznawanych za alternatywę dla tradycyjnych diet. Obietnica szybkiej redukcji nawet 10 kg w kilkanaście dni jest bardzo kusząca. Szczególną atrakcją dla osób poszukujących ekspresowych rezultatów w odchudzaniu jest brak wysiłku fizycznego. To dlatego często decydują się na przejście na dietę kopenhaską. Niestety, pomimo wielu potencjalnych korzyści, dieta kopenhaska nie jest pozbawiona wad, a dla niektórych osób jej stoso
Dieta kopenhaska – na czym polega, jadłospis, efekty diety kopenhaskiej
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Na czym polega dieta kopenhaska? Zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska, znana również jako dieta szwedzka, to popularny program odchudzania, który koncentruje się na niskiej kaloryczności i spożywaniu trzech posiłków dziennie z dużym udziałem wysokobiałkowych produktów. Stosowana jest najczęściej po to, aby zrzucić zbędne kilogramy. Podczas 13-dniowego cyklu diety spożycie kalorii jest niższe niż na przeciętnej diecie – kaloryczność posiłków w ciągu dnia waha się od 600 do 1000 kalorii, w zależności od konkretnych celów. Aby dieta przyniosła oczekiwane rezultaty, należy ściśle przestrzegać kilku ważnych zasad:

  1. kontrola porcji (wagi i kaloryczności),

  2. unikanie słodyczy, alkoholu,

  3. harmonogram obejmujący 3 posiłki dziennie – śniadanie należy zjeść w godzinach 8:00-9:00, obiad 12:00-14:00, kolację 17:00-18:00,

  4. zakaz podjadania między posiłkami (modyfikacja jadłospisu unieważnia całą dietę),

  5. duża ilość płynów (co najmniej 2l dziennie) – pomaga ograniczyć apetyt i zapobiega odwodnieniu,

  6. przerwanej diety nie należy kontynuować przed upływem 6 miesięcy,

  7. unikanie aktywności fizycznej.

Jakie produkty można jeść podczas diety kopenhaskiej?

Podczas stosowania diety kopenhaskiej zaleca się spożywanie 3 posiłków dziennie, bez podjadania. Jeśli odczuwasz głód między posiłkami, pij wodę. Na diecie nie jest dozwolone jedzenie po godzinie 18:00. Menu diety kopenhaskiej powinno się składać z żywności niskokalorycznej i wysokobiałkowej. Wskazanych jest kilka podstawowych grup produktów:

  • chude źródła białka, takie jak: pierś z kurczaka, pierś z indyka, jagnięcina, chuda szynka, biała ryba, jaja,

  • warzywa takie jak: marchew, szpinak, seler, pomidory, sałata,

  • całe ziarna, takie jak: komosa ryżowa, brązowy ryż, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty,

  • rośliny strączkowe, takie jak: soczewica, ciecierzyca, czarna fasola,

  • nabiał i jego alternatywy np.: jogurt grecki, jogurt naturalny, chudy twaróg, mleko migdałowe, mleko sojowe,

  • orzechy i nasiona: migdały, siemię lniane, nasiona chia,

  • kawa – może dostarczyć energii oraz przyspieszyć metabolizm, wspomagając proces odchudzania.

Dozwolone jest stosowanie suplementów witaminowych. Owoce na diecie kopenhaskiej nie są zabronione, o ile mieszczą się w zaplanowanej kaloryczności posiłków na dany dzień.

Suplementy diety z witaminami na BODYPAK:

Formotiva Vit-Min - 60 kaps.

Formotiva Vit-Min - 60 kaps.

1 porcja / 0,53 pln
15,99 pln
Activlab Vitality Complex - 60 kaps.

Activlab Vitality Complex - 60 kaps.

1 porcja / 0,33 pln
19,99 pln

Dieta kopenhaska – jadłospis

Chociaż dieta kopenhaska może być dostępna w kilku odmianach, każda z nich opiera się na identycznych założeniach. Oto przykładowy jadłospis na 13 dni:

Dzień 1. i 8.

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru, kromka zwykłego tosta

  • Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 2 jajka na twardo, niewielki pomidor

  • Kolacja: 200 g wołowiny (pieczeń), 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i oliwą

Dzień 2. i 9.

  • Śniadanie: kawa z kostką cukru

  • Obiad: pieczeń wołowa, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek, jabłko

  • Kolacja: 1 plaster szynki, 2 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3. i 10.

  • Śniadanie: kawa z kostką cukru

  • Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, pomidor, grapefruit

  • Kolacja: 1 plaster wędliny, 2 jajka na twardo, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

Dzień 4. i 11.

  • Śniadanie: kawa z kostką cukru

  • Obiad: 1 jajko na twardo, 100 g chudego twarogu, 1 marchew (starta)

  • Kolacja: 2 szklanki jogurtu naturalnego, 100 g wybranych owoców

Dzień 5. i 12.

  • Śniadanie: 1 marchewka (starta) z sokiem z cytryny

  • Obiad: 300 g gotowanego dorsza z sokiem z cytryny

  • Kolacja: 200 g pieczonej wołowiny, 1 seler

Dzień 6. i 13.

  • Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru i kromka pełnoziarnistego tostu

  • Obiad: 100 g gotowanego kurczaka, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

  • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 starta marchewka

Dzień 7.

  • Śniadanie: herbata (bez cukru)

  • Obiad: 150 g gotowanego kurczaka, owoc

  • Kolacja: brak

Dieta kopenhaska – efekty

Stosując dietę kopenhaską, możesz spodziewać się kilku efektów:

  • szybka utrata wagi,

  • krótkoterminowa zmiana nawyków żywieniowych (usunięcie z menu wielu niezdrowych produktów),

  • krótkotrwałe zmniejszenie apetytu (poprzez ograniczenie spożywania kalorii oraz wyraźne zmniejszenie wielkości porcji, co może być pomocne w kontrolowaniu ilości spożywanych posiłków).

Czy dieta kopenhaska jest skuteczna?

Skuteczność diety kopenhaskiej jest kwestią dyskusyjną. Ta bardzo niskokaloryczna dieta może prowadzić do szybkiej utraty wagi w krótkim czasie, co może być atrakcyjne dla osób poszukujących szybkich rezultatów. Jednakże wiele osób po zakończeniu diety wraca do wcześniejszych nawyków i wagi, jednocześnie skarżąc się na problemy wynikające z niedoborów.

Dieta kopenhaska – ile można schudnąć?

W efekcie stosowania tej restrykcyjnej diety w ciągu niecałych 2 tygodni możesz zgubić nawet 10 kg. Obietnica takiego wyniku kusi wiele osób, które nie zdają sobie sprawy z negatywnych konsekwencji stosowania diety kopenhaskiej. Pozbywanie się tłuszczu to proces długotrwały, znacznie dłuższy niż 13 dni. Na efekt utraty wagi po zakończeniu diety składa się w dużej mierze utrata wody oraz masy mięśniowej.

Dieta kopenhaska – wady i zalety

Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, którą wiele osób wybiera, aby schudnąć w krótkim czasie. Menu diety kopenhaskiej jest specyficzne i nie można go modyfikować (wszelkie odstępstwa natychmiast przerywają dietę). Szybkie efekty i niska kaloryczność to elementy, które powodują, że ten plan odżywiania ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dlatego koniecznie zapoznaj się z zaletami i wadami tej diety, zanim ją zastosujesz.

Dieta kopenhaska – zalety

Do zalet diety kopenhaskiej zalicza się:

  • krótkie trwanie,

  • możliwość stosowania raz na 2 lata,

  • łatwo zauważalna skuteczność,

  • szybkie rezultaty,

  • brak ćwiczeń fizycznych,

  • stałe menu niewymagające planowania,

  • niskie koszty.

Dieta kopenhaska – wady

Oprócz zalet ten styl żywienia ma również wady. Dieta kopenhaska najczęściej „oskarżana jest” o:

  • duży rygor,

  • brak możliwości dostarczenia wszystkich składników odżywczych, witamin i minerałów,

  • sztywny plan diety, który może być postrzegany jako monotonny,

  • potrzeba dużej determinacji (silny głód),

  • potencjalne skutki uboczne: rozdrażnienie, spadek energii, osłabienie, bóle głowy, nudności, bóle brzucha,

  • skłonność do powstawania wrzodów żołądka,

  • skłonność do rozwijania złych nawyków żywieniowych,

  • skłonność do efektu jo-jo po zakończeniu diety,

  • zagrożenie pogorszeniem stanu skóry, paznokci i włosów.

Dieta kopenhaska – efekt jo-jo

Po zakończeniu stosowania diety kopenhaskiej, która jest znana z bardzo niskiej kaloryczności, często pojawia się efekt jo-jo. Po okresie tak mocnych ograniczeń żywieniowych wiele osób zaczyna „nadrabiać braki” poprzez zwiększone spożycie kalorii. Z tego powodu w przypadku diety kopenhaskiej w krótkim czasie po zakończeniu jej stosowania następuje powrót do wcześniejszej masy ciała. To z kolei jest przyczyną frustracji, która zniechęca do podejmowania kolejnych prób, nawet jeśli są oparte na zdrowej redukcji masy ciała.

Przeczytaj także artykuł: Jak utrzymać efekty diety?

Dieta kopenhaska – przeciwwskazania

Stosowanie diety kopenhaskiej nie jest wskazane, jeśli:

  • masz jakichkolwiek problemy zdrowotne,

  • miewasz zaburzenia pracy żołądka,

  • cierpisz na nadciśnienie tętnicze lub choroby układu krążenia, miażdżycę,

  • cierpisz na choroby nerek,

  • jesteś w ciąży lub karmisz piersią,

  • zmagasz się z nadciśnieniem tętniczym,

  • jesteś nastolatką/nastolatkiem,

  • zmagasz się z osteoporozą,

  • uprawiasz sport,

  • wykonujesz pracę wymagającą wysiłku fizycznego.

Przed rozpoczęciem stosowania tej diety zawsze zaleca się zasięgnięcie porady lekarza, który określi, czy jest ona dla Ciebie bezpieczna.

Bibliografia:

  1. W. Kozirok. Analiza diet niskoenergetycznych i niskoglikemicznych zamieszczonych na stronach internetowych. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Nr 104/2018, 70–82.
  2. A. Kołlajtis-Dołowy, M. Jeruszka-Bielak, A. Wawrzyniak. Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji. KOSMOS Problemy nauk biologicznych. 2019. Tom 68, Nr 2(323). 185-200.
  3. L. Pachocka, L. Kłosiewicz-Latoszek. Zmiany w spożyciu wybranych witamin u osób dorosłych z nadwagą i otyłością po zastosowaniu diety niskoenergetycznej. ROCZN. PZH, 2002, 53, NR 3, 243–252.

Interesuje się wszelkimi formami dbania o ciało i umysł dzięki stosowaniu naturalnych metod i suplementów. Ma na koncie 4 półmaratony, a rozpoczęcie przygody z bieganiem uważa za jedną z najlepszych decyzji w swoim życiu. Stale poszerza wiedzę o naturalnych suplementach oraz tzw. superfoods. Specjalizuje się w suplementacji nastawionej na poprawę samopoczucia i zbudowanie zdrowej sylwetki.

Zostaw opinię