Świąteczne przeceny. Rabat -14% od 149 zł SWIETA14

Batony bez cukru domowej produkcji

Trudno jest Ci całkowicie zrezygnować ze sporadycznego skuszenia się na coś słodkiego, ale jednocześnie dbasz o zdrową sylwetkę i nie chcesz walczyć nieustannie z wyrzutami sumienia po zjedzeniu pełnego przetworzonych składników produktu często ukazywanego w reklamach?
Batony bez cukru domowej produkcji
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Trudno jest Ci  całkowicie zrezygnować ze sporadycznego skuszenia się na coś słodkiego, ale jednocześnie dbasz o zdrową sylwetkę i nie chcesz walczyć nieustannie z wyrzutami sumienia po zjedzeniu pełnego przetworzonych składników produktu często ukazywanego w reklamach?

Przekonaj się, że nie musisz bezwzględnie pozbywać się słodyczy ze swojego jadłospisu, ponieważ nie ma nic trudnego w przygotowaniu swoich własnych, opartych o naturalne składniki, którymi możesz zaskoczyć zarówno siebie, jak i swoich bliskich!

Propozycja nr 1. Batoniki owsiane z truskawkami

Składniki:

- płatki owsiane – 100g

- napój kokosowy/ migdałowy/ owsiany/ sojowy

- otręby owsiane – 2 łyżki

- zielonkawy banan – 1 sztuka

- świeże truskawki – 1 szklanka

- pestki dyni – 3 łyżki

- nasiona siemienia lnianego/ chia – 2 łyżeczki

- orzechy włoskie – 3 łyżki

- jajka – 1 sztuka

- cynamon – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej zimnym napojem roślinnym, dodaj cynamon chia/ siemię oraz otręby i odstaw, aż suche składniki wchłoną płyn – około 30 minut. Po tym czasie dodaj pokruszone orzechy, rozgniecionego banana, pestki oraz jajko i zmiksuj wszystko na najniższych obrotach. Następnie pokrój truskawki i dodaj do masy. Masę wyłóż do wyższej formy wyłożonej papierem do pieczenia na wysokość ok. 3 cm. Piecz około 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pokrój na kształt batonów. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 2. Baton bananowy

Składniki:

- dojrzałe banany – 2 sztuki

- płatki owsiane – 1 i ½ szklanki

- orzechy laskowe – 1 garść

- sól himalajska – szczypta

- ksylitol – dwie łyżki

- suszone daktyle, pokrojone na drobne kawałki – 1 garść

- suszona żurawina – 1 garść

- cynamon – 1 łyżeczka

- kardamon – ½ łyżeczki

- olej kokosowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Dodaj olej kokosowy, ksylitol i ponownie wymieszaj dodając resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 3. Baton a’la Reese’s

Składniki na spód:

- namoczone daktyle – 170g

- krem kokosowy – 35g

- mleko kokosowe – 15ml

- mąka kokosowa – 60g

- nasiona lnu – 15g

- wiórki kokosowe – 20g

- gorzkie kakao – 5g

- masło orzechowe – 10g

Składniki na warstwę orzechową:

- krem kokosowy – 100g

- olej kokosowy – 10g

- namoczone orzechy nerkowca – 180g

- masło orzechowe – 30g

- białko słony karmel – 30g

Składniki na warstwę czekoladową:

- czekolada gorzka 70% - 70g

- olej kokosowy – 10g

Sposób przygotowania:

Spód: Zmiksuj daktyle, mleko kokosowe, krem kokosowy i masło orzechowe, aż będą gładkie. Dodaj pozostałe składniki i ręcznie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i wstaw na 30 minut do lodówki.

Warstwa orzechowa: Zmiksuj wszystkie składniki oprócz białka, aż będą gładkie. Dodaj białko i wymieszaj. Rozprowadź powstałą masę na spodzie ciasta i odstaw do zamrażarki na co najmniej 45 minut.

Warstwa czekoladowa: Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w mikrofali w odstępach 30 sekund, aż czekolada się rozpuści. Przelej na warstwę masła orzechowego i odstaw do zamrażalki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój na małe prostokąty. Przechowuj w lodówce

Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut

Ilość porcji: 12

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 4. Nutellove batony mocy

Składniki:

- orzechy laskowe -  50g

- orzechy nerkowca namoczone na noc – 50g

- gorzkie kakao – 3 łyżki

- świeże daktyle bez pestek – 4 sztuki

- tahini/ masło orzechowe – 2 łyżki

- sól himalajska/ kłodawska – szczypta

- płatki owsiane górskie – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe upraż w piekarniku, aż lekko się zarumienią, i pokrusz. Orzechy nerkowca odsącz i zmiel na gładką masę z daktylami i kakao oraz tahini/ masłem orzechowym i szczyptą soli. Następnie dodaj płatki oraz pokruszone orzechy i wymieszaj. Wyłóż masą do formy i wyrównaj. Wstaw formę do lodówki, aż stężeje. Pokrój na prostokąty. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 5. Baton a’la Bounty

Składniki:

- wiórki kokosowe – 8 łyżek

- miód gryczany – 2-3 łyżki

- olej kokosowy – 2-3 łyżki

- zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka

- nasiona chia – 1 łyżeczka

- ekstrakt z prawdziwej wanilii – 1 łyżeczka

- gorzka czekolada – 3-4 kostki

Sposób przygotowania:

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (poza czekoladą). Przełóż do płaskiego naczynia i delikatnie ugniataj na gładko. Powstałą masę włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmij, delikatnie odkrój masę kokosową od krawędzi i wyłóż z naczynia. Pokrój na kawałki i polewaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włóż do lodówki na około 20 minut, aż czekolada zastygnie. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 6. Baton czekoladowy z ekspandowaną kaszą jaglana i bakaliami

Składniki:

- gorzka czekolada – 300g

- masło orzechowe – 30g

- ekspandowana kasza jaglana – 60g

- suszone daktyle – 80g

- erytrytol/ ksylitol – 2 łyżki

- suszona żurawina – 40g

- pestki dyni – 15g

- posiekane pistacje – 1 garść

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę ze słodzikiem w kąpieli wodnej. Posiekaj daktyle, żurawinę oraz pestki dyni i dodaj do roztopionej czekolady razem z ekspandowaną kaszą. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i przełóż do naczynia. Posyp wierzch masy posiekanymi wcześniej pistacjami i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnij, a następnie pokrój na małe prostokąty. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię