Batony bez cukru domowej produkcji

Trudno jest Ci całkowicie zrezygnować ze sporadycznego skuszenia się na coś słodkiego, ale jednocześnie dbasz o zdrową sylwetkę i nie chcesz walczyć nieustannie z wyrzutami sumienia po zjedzeniu pełnego przetworzonych składników produktu często ukazywanego w reklamach?
Przekonaj się, że nie musisz bezwzględnie pozbywać się słodyczy ze swojego jadłospisu, ponieważ nie ma nic trudnego w przygotowaniu swoich własnych, opartych o naturalne składniki, którymi możesz zaskoczyć zarówno siebie, jak i swoich bliskich!
Propozycja nr 1. Batoniki owsiane z truskawkami
Składniki:
- płatki owsiane – 100g
- napój kokosowy/ migdałowy/ owsiany/ sojowy
- otręby owsiane – 2 łyżki
- zielonkawy banan – 1 sztuka
- świeże truskawki – 1 szklanka
- pestki dyni – 3 łyżki
- nasiona siemienia lnianego/ chia – 2 łyżeczki
- orzechy włoskie – 3 łyżki
- jajka – 1 sztuka
- cynamon – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej zimnym napojem roślinnym, dodaj cynamon chia/ siemię oraz otręby i odstaw, aż suche składniki wchłoną płyn – około 30 minut. Po tym czasie dodaj pokruszone orzechy, rozgniecionego banana, pestki oraz jajko i zmiksuj wszystko na najniższych obrotach. Następnie pokrój truskawki i dodaj do masy. Masę wyłóż do wyższej formy wyłożonej papierem do pieczenia na wysokość ok. 3 cm. Piecz około 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pokrój na kształt batonów. Przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Ilość porcji: 10
Propozycja nr 2. Baton bananowy
Składniki:
- dojrzałe banany – 2 sztuki
- płatki owsiane – 1 i ½ szklanki
- orzechy laskowe – 1 garść
- sól himalajska – szczypta
- ksylitol – dwie łyżki
- suszone daktyle, pokrojone na drobne kawałki – 1 garść
- suszona żurawina – 1 garść
- cynamon – 1 łyżeczka
- kardamon – ½ łyżeczki
- olej kokosowy – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Dodaj olej kokosowy, ksylitol i ponownie wymieszaj dodając resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 10
Propozycja nr 3. Baton a’la Reese’s
Składniki na spód:
- namoczone daktyle – 170g
- krem kokosowy – 35g
- mleko kokosowe – 15ml
- mąka kokosowa – 60g
- nasiona lnu – 15g
- wiórki kokosowe – 20g
- gorzkie kakao – 5g
- masło orzechowe – 10g
Składniki na warstwę orzechową:
- krem kokosowy – 100g
- olej kokosowy – 10g
- namoczone orzechy nerkowca – 180g
- masło orzechowe – 30g
- białko słony karmel – 30g
Składniki na warstwę czekoladową:
- czekolada gorzka 70% - 70g
- olej kokosowy – 10g
Sposób przygotowania:
Spód: Zmiksuj daktyle, mleko kokosowe, krem kokosowy i masło orzechowe, aż będą gładkie. Dodaj pozostałe składniki i ręcznie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i wstaw na 30 minut do lodówki.
Warstwa orzechowa: Zmiksuj wszystkie składniki oprócz białka, aż będą gładkie. Dodaj białko i wymieszaj. Rozprowadź powstałą masę na spodzie ciasta i odstaw do zamrażarki na co najmniej 45 minut.
Warstwa czekoladowa: Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w mikrofali w odstępach 30 sekund, aż czekolada się rozpuści. Przelej na warstwę masła orzechowego i odstaw do zamrażalki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój na małe prostokąty. Przechowuj w lodówce
Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut
Ilość porcji: 12
Propozycja nr 4. Nutellove batony mocy
Składniki:
- orzechy laskowe - 50g
- orzechy nerkowca namoczone na noc – 50g
- gorzkie kakao – 3 łyżki
- świeże daktyle bez pestek – 4 sztuki
- tahini/ masło orzechowe – 2 łyżki
- sól himalajska/ kłodawska – szczypta
- płatki owsiane górskie – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe upraż w piekarniku, aż lekko się zarumienią, i pokrusz. Orzechy nerkowca odsącz i zmiel na gładką masę z daktylami i kakao oraz tahini/ masłem orzechowym i szczyptą soli. Następnie dodaj płatki oraz pokruszone orzechy i wymieszaj. Wyłóż masą do formy i wyrównaj. Wstaw formę do lodówki, aż stężeje. Pokrój na prostokąty. Przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 10
Propozycja nr 5. Baton a’la Bounty
Składniki:
- wiórki kokosowe – 8 łyżek
- miód gryczany – 2-3 łyżki
- olej kokosowy – 2-3 łyżki
- zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka
- nasiona chia – 1 łyżeczka
- ekstrakt z prawdziwej wanilii – 1 łyżeczka
- gorzka czekolada – 3-4 kostki
Sposób przygotowania:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (poza czekoladą). Przełóż do płaskiego naczynia i delikatnie ugniataj na gładko. Powstałą masę włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmij, delikatnie odkrój masę kokosową od krawędzi i wyłóż z naczynia. Pokrój na kawałki i polewaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włóż do lodówki na około 20 minut, aż czekolada zastygnie. Przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 10
Propozycja nr 6. Baton czekoladowy z ekspandowaną kaszą jaglana i bakaliami
Składniki:
- gorzka czekolada – 300g
- masło orzechowe – 30g
- ekspandowana kasza jaglana – 60g
- suszone daktyle – 80g
- erytrytol/ ksylitol – 2 łyżki
- suszona żurawina – 40g
- pestki dyni – 15g
- posiekane pistacje – 1 garść
Sposób przygotowania:
Rozpuść czekoladę ze słodzikiem w kąpieli wodnej. Posiekaj daktyle, żurawinę oraz pestki dyni i dodaj do roztopionej czekolady razem z ekspandowaną kaszą. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i przełóż do naczynia. Posyp wierzch masy posiekanymi wcześniej pistacjami i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnij, a następnie pokrój na małe prostokąty. Przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 10

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyDieta i suplementacja w czasie kontuzji – co jeść i stosować podczas rehabilitacji?

Kontuzje są często nieodłącznym elementem aktywnego trybu życia, ale odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacząco przyspieszyć proces regeneracji organizmu. To, czym zasilasz organizm w czasie leczenia urazu, ma wpływ na odbudowę uszkodzonych tkanek, redukcję stanów zapalnych oraz utrzymanie siły i masy mięśniowej. Sprawdź, jak zbilansowana dieta i odpowiednie suplementy mogą wspierać proces...






Zostaw opinię