6 przepisów na niskokaloryczne domowe słodycze
- Co można zmienić w tradycyjnych przepisach, aby było fit?
- Przepisy na niskokaloryczne desery fit z masłem orzechowym
- Pomysły na niskokaloryczne słodycze z czekoladą
- Domowe słodycze na bazie płatków owsianych
- Czy słodycze można jeść na diecie odchudzającej?
- Jak jeść słodycze bez wyrzutów sumienia?
- Jak najlepiej przechowywać domowe słodycze?
Co można zmienić w tradycyjnych przepisach, aby było fit?
Przekształcenie tradycyjnych przepisów na zdrowsze wersje „fit” jest możliwe dzięki kilku prostym zmianom składników i metod przygotowania. Oto kilka pomysłów:
-
Zamiast masła używaj oleju kokosowego lub oliwy z oliwek.
-
Śmietanę zamień na jogurt grecki albo mleko kokosowe light.
-
Białą mąkę pszenną zastąp mąką pełnoziarnistą, orkiszową, owsianą, migdałową lub kokosową, ewentualnie część mąki zastąp startą marchewką lub cukinią.
-
Miód, syrop klonowy, erytrytol, ksylitol lub stewia mogą zastąpić biały cukier i cukier puder. Używaj naturalnie słodkich produktów, takich jak dojrzałe banany, purée z daktyli lub jabłek.
-
Twaróg półtłusty, serek wiejski light lub wegańskie alternatywy mogą zastąpić tłuste sery.
-
Zamiast mleka 3,2%, wybierz mleko 1,5%, migdałowe, sojowe lub owsiane bez dodatku cukru.
-
Nie bój się płatków owsianych i rozdrobnionych orzechów.
-
Aby zwiększyć spożycie błonnika, dosypuj do deserów siemię lniane lub nasiona chia.
-
Tradycyjne lody zastąp zblendowanymi owocami z jogurtem greckim.
Przepisy na niskokaloryczne desery fit z masłem orzechowym
Masło orzechowe, choć kaloryczne, jest świetnym składnikiem fit deserów nie tylko dzięki kremowej konsystencji, ale również dzięki wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów. Łącząc masło orzechowe z odpowiednio dobranymi składnikami możesz przygotować niskokaloryczne słodkości, które zaspokoją ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie będą odżywcze.
Proteinowe ciastko w kubku
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
3 łyżki serwatki w proszku
-
2 łyżki odżywki białkowej czekoladowej
-
1 łyżeczka kakao
-
¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
-
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
-
4-6 kropli stewii
-
1 łyżka masła orzechowego do ciasta oraz 1 łyżka na wierzch
Sposób przygotowania:
-
Wymieszaj w kubku wszystkie składniki, aby uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu.
-
Podgrzewaj 1 minutę w kuchence mikrofalowej, aż środek przestanie być miękki.
To Ci się przyda:
6PAK Nutrition Syrup ZERO Toffe - 500ml
22,99 pln -17%
Batoniki orzechowo-czekoladowe
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
1 szklanka naturalnego kremowego masła orzechowego
-
1 szklanka mąki migdałowej
-
¼ szklanki syropu klonowego
Polewa
-
1 szklanka pokrojonej gorzkiej czekolady
-
1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
-
Wyłóż kwadratową blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm pergaminem.
-
W małym rondlu wymieszaj masło orzechowe i syrop klonowy, aż połączą się na gładką masę (ok. 2 minuty).
-
Zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę migdałową i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i zgęstnieją.
-
Przełóż mieszankę na blachę, wyrównaj i dociśnij, aby równomiernie się rozprowadziła.
-
W czystym rondlu podgrzej czekoladę i olej kokosowy, aż się dobrze połączą.
-
Wylej czekoladę na masę i równomiernie rozprowadź.
-
Schłodź w lodówce, aż masa stwardnieje (ok. 3 godz.).
-
Przed pokrojeniem wyjmij masę z lodówki i odstaw na około 10 minut, aby czekolada nie pękała podczas krojenia.
Przydatne produkty:
Pomysły na niskokaloryczne słodycze z czekoladą
Czekolada, zwłaszcza ta gorzka o wysokiej zawartości kakao, może być doskonałym składnikiem niskokalorycznych słodyczy, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także dostarczają cennych antyoksydantów. Możesz wykorzystać ją w połączeniu z lekkimi, zdrowymi składnikami, aby stworzyć słodkie przekąski o obniżonej kaloryczności.
Budyń bananowy z gorzką czekoladą
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
2 dojrzałe banany
-
230 g tofu
-
2 łyżki syropu z agawy
-
1 łyżeczka wanilii
-
szczypta mielonego cynamonu
-
¼ szklanki startej gorzkiej czekolady
-
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
-
W blenderze zmiksuj na gładką masę banana, tofu, syrop z agawy, wanilię i cynamon.
-
Nałóż masę do czterech miseczek. Na wierzch posyp startą czekoladą i wiórkami kokosowymi.
-
Przykryj i schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę.
Niskokaloryczne ciasto czekoladowe
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
1 jajko
-
50 g stewii
-
50 g jogurtu
-
25 g mąki migdałowej
-
15 g niesłodzonego kakao w proszku
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
-
Ubij jajko i stewię na lekką i puszystą pianę.
-
Wymieszaj z jogurtem, dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
-
Przełóż ciasto do małej foremki na ciasto i piecz przez 15-18 minut (180°C) do momentu, aż wykałaczka włożona w środek będzie czysta.
Domowe słodycze na bazie płatków owsianych
Płatki owsiane to doskonała baza do przygotowania zdrowych, domowych słodyczy – są sycące, bogate w błonnik i dostarczają energii na dłużej. W połączeniu z naturalnymi składnikami, takimi jak owoce, orzechy czy masło orzechowe, możesz wyczarować niskokaloryczne domowe słodycze, które będą pyszne i pełnowartościowe.
Owsiane babeczki tiramisu
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
3 szklanki płatków owsianych
-
1½ szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
-
½ szklanki i 1 łyżeczka brązowego cukru
-
2 duże jajka
-
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-
1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
¼ łyżeczki soli
-
⅓ szklanki mascarpone
Sposób przygotowania:
-
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mleko, ½ szklanki brązowego cukru, jajka, kawę rozpuszczalną, kakao, proszek do pieczenia, wanilię i sól.
-
W osobnej miseczce wymieszaj mascarpone i 1 łyżeczkę brązowego cukru.
-
Włóż do każdej foremki na muffiny 2 łyżki ciasta. Na wierzch nałóż około 1 łyżeczki mieszanki mascarpone. Podziel resztę ciasta między foremki.
-
Piecz w temperaturze 190°C, aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha (25-30 min).
Owsiane ciasteczka bez pieczenia
Zdjęcia poglądowe
Składniki:
-
2 szklanki płatków owsianych
-
1 szklanka masła orzechowego
-
⅓ szklanki syropu klonowego
-
¼ szklanki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
-
Wyłóż duży talerz papierem pergaminowym i odstaw.
-
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.
-
Uformuj dłońmi 12 małych kulek i umieść na wyłożonym talerzu. Każdą kulkę uformuj w kształt ciasteczka.
-
Schłodź w lodówce (co najmniej 20 minut).
Czy słodycze można jeść na diecie odchudzającej?
Jedzenie słodyczy jest dopuszczalne na diecie odchudzającej, o ile są one spożywane w rozsądnych ilościach i mieszczą się w dziennym bilansie kalorycznym. Należy również skupić się na wyborze zdrowszych wersji słodyczy, takich jak gorzka czekolada, owoce czy fit desery, które zawierają mniej cukru i tłuszczu. Dzięki umiejętnemu dobieraniu składników możesz bez przeszkód zaspokoić ochotę na coś słodkiego, nie rezygnując z celów związanych z redukcją masy ciała.
Jak jeść słodycze bez wyrzutów sumienia?
Aby jeść słodycze bez wyrzutów sumienia, warto przede wszystkim zmienić do nich podejście, świadomie włączając je do codziennej diety. Słodycze wcale nie muszą być zakazanym owocem na diecie, mogą stanowić część zbilansowanego menu, o ile są właściwie wybrane i są spożywane w umiarkowanych ilościach z uwzględnieniem kaloryczności.
Wybieraj zdrowsze alternatywy słodyczy, takie jak gorzka czekolada, domowe desery na bazie naturalnych składników czy przekąski słodzone owocami zamiast cukrem. Włączanie zdrowych słodyczy jako dodatku do posiłku lub po intensywnym treningu pomaga kontrolować ilość zjadanych słodkości i cieszyć się słodkim smakiem bez poczucia winy. Taka kontrolowana doza przyjemności zapobiega również szybkiemu porzuceniu diety.
Zdrowy deser nie zniweczy całego procesu odchudzania. Liczy się ogólny bilans kaloryczny i regularność zdrowych nawyków.
Jak najlepiej przechowywać domowe słodycze?
Produkty takie jak ciasteczka, wafle ryżowe, batony czy kulki energetyczne warto trzymać w szczelnych pojemnikach, aby chronić je przed wilgocią i utratą chrupkości. Jeśli deser zawiera świeże składniki, takie jak owoce, jogurt czy kremy, najlepiej przechowywać go w lodówce, aby zapobiec psuciu. Mrożone smakołyki, takich jak fit lody czy sorbety, trzymaj w zamrażarce w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Unikaj długiego przechowywania – domowe słodycze, na przykład te z kaszy jaglanej, zawierające ubite białka czy jogurt naturalny, są pozbawione konserwantów, a więc są zdatne do jedzenia jedynie w ciągu kilku dni od przygotowania.
Sprawdź także artykuł Jak ułożyć jadłospis na redukcję dla początkujących?
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię