6 pomysłów na posiłki bez węglowodanów złożonych
- Przykładowe przepisy diety niskowęglowodanowej
- 1. Omlet z guacamole i pomidorem
- 2. Dorsz z warzywami i zapiekanym bakłażanem w sosie holenderskim
- 3. Bita śmietana z mascarpone i borówkami
- 4. Schab z kością w sosie pieczarkowym z zapiekanym bakłażanem
- 5. Gołąbki z kalafiorowym ryżem
- 6. Spaghetti z cukinii z sosem z boczniaków
- Jakie produkty można jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Dieta keto cieszy się sporą popularnością i choć jest ona kontrowersyjnym sposobem żywienia, warto rozważyć ograniczenie węglowodanów w diecie. To nie znaczy, że każdy posiłek ma być białkowo-tłuszczowy, chodzi raczej o wplatanie takich dań w swój jadłospis.
W tym artykule poznasz 6 przepisów na dania bez węglowodanów złożonych, które sprawdzą się zarówno u osób na diecie niskowęglowodanowej, jak i u osób na tradycyjnej diecie.
Przykładowe przepisy diety niskowęglowodanowej
1. Omlet z guacamole i pomidorem
Omlet z guacamole i pomidorem to pyszny sposób na śniadanie niskowęglowodanowe lub kolację. Jest to także dobry patent na przemycenie awokado do swojej diety, jeśli nie przepadasz za nim w innej formie.
Składniki:
-
jaja
-
ser mozzarella starty na tarce
-
papryczka chilli
-
pomidor
-
awokado
-
ząbek czosnku
-
łyżeczka soku z cytryny
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz
Przygotowanie:
-
Jajka zmieszaj z serem mozzarella. Wkrój papryczkę chili i dopraw solą i pieprzem.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej omlet i smaż z dwóch stron.
-
W międzyczasie w misce rozgnieć widelcem awokado, dodaj do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
-
Usmażony omlet posmaruj pastą z awokado i połóż na niego pomidora.
Oleje do smażenia w sprayu:
2. Dorsz z warzywami i zapiekanym bakłażanem w sosie holenderskim
Ten przepis na obiad bez węglowodanów szczególnie przypadnie do gustu osobom, które lubią ryby i wszelkie dania, które się na nich opierają.
Składniki:
-
dorsz
-
kilka plastrów bakłażana
-
ser mozzarella
-
warzywa na patelnię
Składniki na sos holenderski:
-
150 g masła
-
3 żółtka
-
3 łyżki soku z cytryny
-
1/4 łyżeczki soli
-
szczypta pieprzu
Z tych składników wychodzi szklanka sosu, ale wiadomo, że do samej potrawy można dać go tylko troszkę, szczególnie, jeśli jesteś na redukcji, bo sos jest mocno kaloryczny.
Przygotowanie sosu holenderskiego:
-
Roztop masło w rondelku, ale pilnuj, żeby się nie zagotowało.
-
Dokładnie oddziel białko od żółtek, żółtka umieść w szklanej misce.
-
Do garnka wlej wodę na 1/4 jego wysokości. Na garnek nałóż sitko, a w sitku umieść miskę z żółtkami. Ustaw średnią moc palnika.
-
Do żółtek dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać żółtka trzepaczką.
-
Gdy żółtka już się napuszą, dodaj sól i pieprz, cały czas ubijając je.
-
Powoli dolej roztopione masło do ubitych żółtek i nieustannie ubijaj.
Przygotowanie bakłażana, ryby i warzyw:
-
Bakłażana przypraw solą i pieprzem i przykryj go startym serem. Zapiecz go w piekarniku.
-
Rybę i warzywa ugotuj na parze, a następnie polej sosem holenderskim.
Dorsz z warzywami i zapiekanym bakłażanem gotowy. Smacznego!
3. Bita śmietana z mascarpone i borówkami
To danie to świetny pomysł na deser bez zbyt dużej ilości węglowodanów. Dodatek odżywki białkowej sprawia, że ten deser dostarczy Ci jeszcze więcej białka!
Składniki:
-
serek mascarpone
-
śmietana 36%
-
waniliowa odżywka białkowa
-
łyżka erytrytolu/ksylitolu
-
borówki
Przygotowanie:
-
Śmietanę ubij z mascarpone, odżywką białkową oraz erytrytolem/ksylitolem i dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj borówki.
BODYPAK poleca odżywki białkowe:
4. Schab z kością w sosie pieczarkowym z zapiekanym bakłażanem
Pyszny schab z kością w sosie pieczarkowym z zapiekanym bakłażanem to kolejny pomysł na obiad niskowęglowodanowy.
Składniki:
-
kawałek schabu z kością
-
olej do podsmażenia
-
cebula
-
bakłażan
-
mozzarella
-
pieczarki
-
czosnek
-
cebula dymka
-
sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
-
Schab delikatnie rozbij, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
-
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż schab z obu stron. Dodaj do niego cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki.
-
W międzyczasie pokrój bakłażana w plastry i włóż go do piekarnika na 10 minut na 180 stopni.
-
Duś schab podlewając małą ilością wody pod przykryciem.
-
Pod koniec duszenia dodaj śmietanę 30% i ulubione przyprawy, a zapieczonego bakłażana udekoruj dymką.
5. Gołąbki z kalafiorowym ryżem
Gołąbki z kalafiorowym ryżem ciężko odróżnić od tych, które mają w sobie prawdziwy ryż!
Składniki:
-
kapusta włoska
-
kalafior
-
łopatka wieprzowa mielona
-
cebula
-
olej do zeszklenia cebuli
-
pieczarki
-
śmietana 30%
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Kalafior zetrzyj na tarce lub włóż do blendera (nie miksuj go na gładką konsystencję, tylko na niewielkie kawałki wielkości ryżu).
-
Z kapusty wytnij głąb i włóż do gotującej się wody na pół godziny.
-
Po upływie pół godziny liście powinny być już elastyczne i miękkie do zawijania gołąbków. Zeszklij cebulkę.
-
W misce zmieszaj kalafior z mięsem, zeszkloną cebulką, solą i pieprzem.
-
Zawijaj gołąbki i układaj w naczyniu żaroodpornym w dość ciasnej odległości.
-
Wlej dwie szklanki wody i zapiekaj przez 1,5 h w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
Przygotowanie sosu:
-
Pieczarki zeszklij na oleju, dodaj sól, pieprz, czosnek i dodaj śmietankę.
-
Poczekaj aż sos się trochę zredukuje, podaj na talerzu gołąbki i polej je przygotowanym sosem.
6. Spaghetti z cukinii z sosem z boczniaków
Łatwe i szybkie spaghetti z cukinii z sosem z boczniaków to bardzo dobry pomysł na obiad dla osób na diecie wegetariańskiej.
Składniki:
-
grzyby boczniaki
-
puszka pomidorów krojonych
-
cukinia
-
odrobina ksylitolu
-
oliwa
-
cebula
-
czosnek
-
starty parmezan
-
bazylia, sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
-
Cukinie obierz i pokój na makaron w paseczki - możesz zrobić to nożem, ale są też do tego specjalne obieraczki, które kupisz w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i boczniaki i podsmaż.
-
Dodaj sos pomidorowy oraz przyprawy i czosnek. Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu.
-
Na patelnię dodaj makaron z cukinii. Pomieszaj wszystko i gotuj jeszcze 10 minut.
-
Posyp danie startym parmezanem.
Jakie produkty można jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Niełatwo jest spożywać produkty bez węglowodanów, czyli takie, które nie mają ich wcale, ale można postawić na żywność, która ma ich niewiele. Poniżej mała ściąga:
Warzywa niskowęglowodanowe: szpinak, ogórek, sałata, cukinia, seler naciowy i korzeniowy, brokuł, szczaw, zielona papryka, kapusta pekińska, rzodkiewka, cebula, marchew, kalafior, pomidory, szparagi.
Owoce niskowęglowodanowe: awokado, truskawki, morele, grejpfrut, maliny, jeżyny, jagody, śliwki.
Nasiona i pestki: chia, nasiona lnu, sezam, nasiona konopi, słonecznik, pestki dyni.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 16.03.2021 r. oraz został zaktualizowany 03.04.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą bodypak.pl.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię