5 przepisów na świąteczne fit potrawy i ciasta
- Jak sprawić, żeby w Święta Bożego Narodzenia jeść bez wyrzutów sumienia?
- Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne w wersji fit
- Fit sałatka jarzynowa bez majonezu
- Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami (bez glutenu)
- Dietetyczny pieczony karp
- Fit desery na Święta Bożego Narodzenia
- Dlaczego warto postawić na zdrowe Święta?
Jak sprawić, żeby w Święta Bożego Narodzenia jeść bez wyrzutów sumienia?
W Wigilię i święta nie jest łatwo zachować rygor, jeśli chodzi o dietę. I słusznie - nie zawsze musi to być 100% planu żywieniowego. Czasem można pozwolić sobie na odstępstwa, jest to dobre dla psychiki, a spożycie pysznych dań świątecznych w gronie najbliższych to nie lada przyjemność.
Martwisz się, że nie obejdzie się bez wyrzutów sumienia? Żeby ich uniknąć, wypróbuj kilka z poniższych rad.
-
Jeśli chcesz spróbować wszystkich potraw, zdecyduj się na mniejsze porcje.
-
Wybieraj potrawy, które zawierają błonnik pokarmowy oraz białko - dzięki temu szybciej poczujesz sytość, która potrwa dłużej.
-
Zamiast słodzonych gazowanych napojów, postaw na kompot z owocami. Spróbuj też unikać alkoholu.
-
Nie zapomnij o owocach - do bożonarodzeniowej rozpusty pasują np. jabłka i mandarynki.
Przygotowujesz dania na wigilijny stół i chcesz, aby potrawy wigilijne i desery były mniej kaloryczne? Wykorzystaj te wskazówki:
-
Cukier biały, trzcinowy czy brązowy zamień na erytrol lub ksylitol. Wypieki możesz też słodzić miodem lub owocami.
-
Jeśli możesz, używaj oleju kokosowego czy rzepakowego zamiast innych tłuszczów. Łyżeczka oliwy z oliwek to też zdrowy tłuszcz!
-
Zamień majonez na jogurt naturalny lub grecki.
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne w wersji fit
Świąteczne przepisy obfitują w składniki, które raczej nie należą do kategorii "fit". Na całe szczęście dania te można modyfikować i stosować zamienniki niezbyt dietetycznych produktów. Sprawdź poniższe fit przepisy na zdrowsze potrawy wigilijne.
Fit sałatka jarzynowa bez majonezu
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
8 małych ogórków kiszonych
-
2 średnie marchewki
-
pół małego selera
-
2 średnie pietruszki
-
6 dużych jaj
-
6 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
-
7 ziemniaków
-
1 łyżka musztardy
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
-
Warzywa obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze.
-
Jaja ugotuj na twardo, a potem obierz i pokrój na małe kawałki.
-
Ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
-
Do jarzyn dodaj jaja i ogórki i wymieszaj.
-
Jogurt wymieszaj z musztardą i dodaj.
-
Dodaj sól i pieprz. Możesz też dodać przyprawy takie jak suszony koperek lub mielona słodka papryka, jeśli chcesz.
Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami (bez glutenu)
Zdjęcie poglądowe
Składniki na ciasto:
-
100 g mąki ryżowej
-
40 g mąki ziemniaczanej
-
mąka gryczana do podsypywania
-
50 g suchej kaszy jaglanej
-
40 g mielonego lnu
-
200 ml gorącej wody
-
20 g oleju rzepakowego
-
łyżeczka soli himalajskiej
To Ci się przyda:
Składniki na farsz:
-
1 duża cebula
-
200 g kiszonej kapusty
-
60 g suszonych grzybów
-
3 listki laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
pieprz i sól himalajska
Aby przygotować farsz:
-
Grzyby mocz w gorącej wodzie całą noc, a rano odcedź i dodaj do kapusty.
-
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj wszystko przez ok. 35 minut do miękkości w niewielkiej ilości wody.
-
Odcedź z wody i odstaw do ostudzenia.
-
Wyrzuć listki i ziele, a grzyby z kapustą drobno pokrój.
-
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj pozostały farsz, przypraw solą i pieprzem, zamieszaj i podsmażaj przez minutę.
-
Odstaw farsz do ostudzenia.
Przygotuj ciasto na pierogi:
-
Ugotuj kaszę jaglaną.
-
Do miski przesiej mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj ugotowaną kaszę, len, olej, gorącą wodę i sól i zblenduj na gładko. Odstaw na 5-7 minut.
-
Posyp blat mąką gryczaną i wyrób ręcznie ciasto. Podsypuj mąką aż przestanie się kleić.
-
Gotowe ciasto przekrój na pół. Jedną z nich rozwałkuj cienko.
-
Szklanką wytnij krążki, na środek których wyłożysz farsz i skleisz.
-
Pierogi wrzucaj małymi partiami powoli do gotującej się osolonej wody z dodatkiem oleju.
-
Pilnuj, aby nie przylepiły się do dna garnka.
-
Gdy pierożki wypłyną, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
-
Wyjmuj je delikatnie z wody.
Dietetyczny pieczony karp
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
1 kg karpia bez głowy i ogona (sprawionego i oskrobanego z łusek)
-
5 ząbków czosnku
-
pęczek natki pietruszki
-
łyżka masła
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sól
Sposób przygotowania:
-
Obierz i posiekaj czosnek, a następnie utrzyj go z solą.
-
Dokładnie umyj rybę, natrzyj ją czosnkiem i wstaw na godzinę do lodówki.
-
Nagrzej piekarnik do 180ºC, a naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
-
Do środka karpia włóż nać pietruszki i zepnij go wykałaczkami.
-
Posmaruj rybę oliwą, włóż do naczynia i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut.
Fit desery na Święta Bożego Narodzenia
Warto, aby na wigilijnym stole pojawiły się także wypieki bez białego cukru i z mniejszą ilością kalorii. Dobrym pomysłem jest też postawienie na proteinowe wersje słodkości, aby oprócz węglowodanów i tłuszczów dostarczały białko.
Białkowy sernik-makowiec
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
-
500 g twarogu na sernik
-
60 g odżywki białkowej o smaku wanilii
-
125 g sera ricotta
-
170 g jogurtu greckiego
-
250 g masy makowej
-
2-3 duże jajka
-
50 g erytrytolu
-
sok z pomarańczy
-
skórka pomarańczy
Przydatne produkty:
Aby przygotować ciasto:
-
Wymieszaj twaróg, ricottę, jogurt grecki, jaja, erytrytol, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.
-
Dodaj odżywkę białkową i wymieszaj.
-
Wylej masę do silikonowej formy, a na wierzch wyłóż masę makową.
-
Piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w 160ºC.
-
Ostudzony sernik możesz udekorować startą skórką pomarańczy.
Fit ciasto marchewkowe
Zdjęcie poglądowe
Składniki na ciasto:
-
1 szklanka startej marchewki
-
2 łyżki mąki orkiszowej
-
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
-
3 duże jajka
-
1/4 szklanki oleju kokosowego
-
pół szklanki erytrytolu
-
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-
pół łyżeczki cynamonu
-
2/3 szklanki posiekanych orzechów
Te produkty mogą się przydać:
Składniki na polewę:
-
100 ml śmietanki kremówki 30%
-
2 łyżki erytrytolu
-
250 g serka Twój Smak
Sposób przygotowania:
-
Płatki owsiane zmiel w młynku/malakserze (kilka sekund).
-
Zmielone płatki wymieszaj z mąką, cynamonem, sodą i posiekanymi orzechami.
-
W oddzielnej misce zmiksuj jajka tak, aby były puszyste.
-
Do jajek dodaj suche składniki, miód, marchew i olej. Wymieszaj do połączenia składników.
-
Piecz w piekarniku przez 35 minut w 175ºC. Po tym czasie zrób test suchego patyczka - jeśli patyczek jest brudny, piecz jeszcze przez 5 minut.
-
Odstaw ciasto do ostudzenia.
-
Śmietankę kremówkę zmiksuj z serkiem na gęsty krem i dodaj erytrytol.
-
Posmaruj ostudzone ciasto. Możesz udekorować wierzch startą marchewką lub całymi orzechami.
Dlaczego warto postawić na zdrowe Święta?
Warto wypróbować zdrowe przepisy na świąteczne dania, ponieważ jest to czas, kiedy i tak spożywa się bardzo duże ilości kalorii. Bez liczenia i pilnowania się, można wpaść w wir objadania się. Po pierwsze, kilkudniowe przejadanie się nie jest bez znaczenia dla samopoczucia - po co komu ból brzucha, wzdęcia i ociężałość?
Po drugie, jeśli ćwiczysz regularnie i nawet podczas Bożego Narodzenia znajdujesz czas na aktywność fizyczną - nie musisz zbytnio martwić się o swoją sylwetkę. Jeśli jednak w czasie świąt nie ruszasz się z kanapy, po kilku dniach objadania się słodkościami i wykwintnymi pysznościami może pojawić się nawet dodatkowy kilogram.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyBłonnik pokarmowy – jaka jest jego rola w organizmie człowieka?
Choć błonnik pokarmowy to substancja nierozpuszczalna i nieulegająca trawieniu przez organizm ludzki, jego wpływ na zdrowie i samopoczucie jest nieoceniony. Nie tylko poprawia trawienie, wzmacnia odporność i pomaga zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym, ale nawet ma wpływ na sukcesy w odchudzaniu i samopoczucie psychiczne. Jak dokładnie błonnik wpływa na zdrowie i które produkty warto...
Zostaw opinię