Białka otrzymywane metodą CFM
Odżywki białkowe uzyskujemy najczęściej poprzez mikro oraz ultrafiltrację. Jedną z bardziej popularnych metod jest metoda CFM.
Marka
Waga
Cena
Smak
Izolat białka serwatkowego (whey protein isolate) jest jedną z najbardziej popularnych form białek (zaraz obok koncentratów - WPI). Powstają właśnie z koncentratów z wykorzystaniem metody mikrofiltracji w przepływie krzyżowym (CFM) lub z wykorzystaniem metody wymiany jonowej (IE). Warto podkreślić, że w przypadku tej pierwszej metody nie dochodzi do denaturacji struktur białkowych jakie naturalnie się znajdują w preparacie, dzięki czemu zachowuje on pełnię swoich właściwości. Niestety w przypadku wymiany jonowej większość, o ile nie wszystkie struktury białkowe ulegają denaturacji ze szkodą dla wartości biologicznej białka serwatkowego WPI.
Izolaty białka charakteryzują się bardzo wysoką wartością biologiczną (zazwyczaj około 90% czystego białka), świetnym profilem aminokwasowym oraz bardzo dużą ilością aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Jednocześnie są niemal wolne od węglowodanów i tłuszczów, co dodatkowo oddaje ich zalety podczas planowania profesjonalnej suplementacji.
Izolaty białka (WPI) należą do jednych z najbardziej pożądanych przez sportowców odżywek. Stanowią bowiem najbardziej stężone źródło pełnowartościowego białka, którego kinetyka wchłaniania jest bardzo szybka. Oznacza to, że są doskonałym wyborem, po który powinni sięgnąć najbardziej wymagający sportowcy.
Przyswajają się bowiem znacznie szybciej niż koncentrat białek serwatki i właśnie z tego powodu znacznie lepiej sprawdzą się po sesji treningowej celem wstrzelenia się w legendarne już „okno anaboliczne”. Wynika to z faktu, że aminokwasy pochodzące z izolatu przedostają się do krwiobiegu już w kilka minut po spożyciu odżywki. Jest to niesamowicie korzystna sytuacja w ciągu dnia, kiedy to wymęczone mięśnie potrzebują szybkiego dostępu do budulca.
Odżywki białkowe tego typu cechują się bardzo dobrym aminogramem, jak i rozpuszczalnością. Porównując je do innych typów odżywek wysokobiałkowych, charakteryzują się jednak znacznie mniej intensywnym smakiem, co wynika z niewielkiej ilości węglowodanów, od których zależy intensywność smaku. Stężenie protein w porcji izolatu stanowi zwykle od 85 do 92% białka. Jest to także bardzo dobry wybór dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, bowiem jej zawartość w WPI jest zwykle śladowa. Kolejną grupą osób, którym zalecany jest ten rodzaj białka to osoby w trakcie odchudzania - porcja izolatu jest mniej kaloryczna od koncentratu - głównie z uwagi na znacznie niższą ilość węglowodanów.
Zastanawiasz się jak stosować izolat białka? Sprawdzi się doskonale w ciągu dnia, jak i zaraz po treningu celem wstrzelenia się w okno anaboliczne. Warto podkreślić, że zależnie od produktu może być on wolny od tłuszczu, bądź jego ilości są wręcz na śladowym poziomie.
Poszukując odżywki białkowej opartej w 100% o izolat białka serwatkowego (WPI) należy kierować się w pierwszej kolejności jego szeroko rozumianą jakością - tylko jak ją rozpoznać? Dobra rozpuszczalność oraz znakomity profil aminokwasowy - są to dwa podstawowe parametry świadczące o klasie wykorzystanego surowca. Takie kwestie jak dopracowany smak, aromat i wartościowe dodatki są równie ważne, ale nie decydują jeszcze o jakości produktu. Zadaniem odżywki białkowej jest dostarczenie organizmowi niezbędnych aminokwasów, których nie jest w stanie samemu syntetyzować. Nie można zapominać o cenie, jednak ta nie determinuje w każdym przypadku klasy odżywki białkowej.
UWAGA: Dobry izolat białka jest lepszym wyborem niż produkt oparty o koncentrat serwatki ze względu na znacznie większą koncentrację białka, lepszą rozpuszczalność oraz kinetykę przyswajania gwarantującą przedostanie się aminokwasów do krwiobiegu już po kilku minutach od spożycia.
Profesjonalnie prowadzona suplementacja oparta o izolat białek serwatki (whey protein isolate, WPI) umożliwia utrzymanie odpowiedniej podaży budulca w diecie. Wpływa zatem na poprawę regeneracji potreningowej, jaki stymuluje procesy anaboliczne, co przekłada się na poprawę przyrostów beztłuszczowej tkanki mięśniowej. Doskonale sprawdzi się zarówno u zaawansowanych sportowców, jak i u osób trenujących rekreacyjnie. Dieta sportowca, jak i osoby nietolerującej laktozy (znanej także jako cukier mleczny) wymaga doboru odpowiedniej klasy produktów, wśród których może być właśnie izolat serwatki ze względu na swoją czystość składu.
Bibliografia:
Odżywki białkowe uzyskujemy najczęściej poprzez mikro oraz ultrafiltrację. Jedną z bardziej popularnych metod jest metoda CFM.
Białko roślinne ogólnie uchodzi za niepełnowartościowe ze względu na swój profil aminokwasowy. Czy jednak bazując na takich proteinach możemy zbudować dobrej jakości...
Sprawdź ile białka może przyswoić ludzki organizm w zależności od pochodzenia danego produktu.