
Białka otrzymywane metodą CFM
Odżywki białkowe uzyskujemy najczęściej poprzez mikro oraz ultrafiltrację. Jedną z bardziej popularnych metod jest metoda CFM.
Marka
Waga
Cena
Smak
Izolat białka serwatkowego, znany także jako whey protein isolate (WPI), jest jedną z najbardziej popularnych form białek. Bardziej powszechne jest już tylko białko serwatkowe w formie koncentratu. Co sprawia, że izolat białka serwatkowego jest tak chętnie kupowany przez osoby aktywne fizycznie? Wysoka zawartość białka? Niski poziom węglowodanów i tłuszczów? A może imponująca zawartość aminokwasów egzogennych? To niskokaloryczne białko sprawi, że poznasz inny wymiar odżywek białkowych!
Whey Protein Isolate (WPI) należą do odżywek bardzo lubianych przez sportowców. Najlepszą metodą otrzymywania izolatu jest mikrofiltracja przepływu krzyżowego (CFM), która pozwala na zachowanie wartości biologicznej białka.
Zawartość białka w izolacie to zwykle od 85 do 92% białka. Odżywki białkowe na bazie izolatu białka cechują się także bardzo dobrym profilem aminokwasowym (zawierają duże ilość aminokwasów rozgałęzionych BCAA) oraz świetną rozpuszczalnością. Porównując je do innych rodzajów odżywek, charakteryzują się jednak znacznie mniej intensywnym smakiem, co wynika z mniejszej ilości węglowodanów, od których zależy intensywność smaku. Warto podkreślić, że zależnie od produktu może być on mniejszą lub większą zawartość tłuszczów.
Dobry izolat białka przyswaja się znacznie szybciej niż koncentrat białka serwatkowego, co jest pożądanym zjawiskiem szczególnie po treningu, ale WPI sprawdzi się także po prostu w ciągu dnia.
Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej - Muscle Protein Synthesis (MPS), ale to nie jedyna jego zaleta!
Stosowanie izolatu pomaga w budowaniu masy mięśniowej, ponieważ białko przyczynia się do wzrostu tkanki mięśniowej. Aby osiągnąć konkretne cele sylwetkowe, należy spożywać odpowiednie ilości białka. Dzienna porcja w zależności od celu, to:
podczas redukcji tkanki tłuszczowej - ok. 1,6 g białka na kg masy ciała,
podczas budowania masy - ok. 2 g białka na kg masy ciała,
dla zachowania aktualnej sylwetki - ok. 1 g białka na kg masy ciała.
To niskokaloryczne białko jest jednym z najlepszych przyjaciół osób odchudzających się. Po pierwsze, jedna porcja dostarcza mniej kalorii niż np. w przypadku koncentratu białka serwatkowego. Co więcej, taka odżywka białkowa zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co pomaga w eliminacji podjadania między posiłkami.
Co ciekawe, trawienie białka stanowi spory wydatek energetyczny dla organizmu, większy niż w przypadku węglowodanów czy tłuszczów. To sprawia, że samo jego trawienie spala kalorie!
W ofercie sklepu bodypak znajdziesz wiele odżywek białkowych na bazie izolatu takich marek jak np. Trec Nutrition, Olimp, a nawet bardzo lubiana odżywka BioTechUSA Iso Whey ZERO.
Do chętnie kupowanych izolatów białka serwatkowego należą:
Wszystkie izolaty białka serwatkowego dostępne są w pysznych smakach, różnych gramaturach i przystępnych cenach!
Odżywki typu Whey Protein Isolate są szczególnie polecane:
osobom budującym masę mięśniową - wysoka zawartość białka pozwala na rozwój tkanki mięśniowej,
osobom zmagającym się z nietolerancją laktozy, ponieważ jej ilość w WPI jest śladowa,
osobom odchudzającym się - izolat to niskokaloryczne białko,
sportowcom i osobom bardzo aktywnym fizycznie w celu usprawnienia regeneracji mięśni po wysiłku.
Poszukując odżywki białkowej opartej w 100% o izolat białka serwatkowego (WPI) należy kierować się w pierwszej kolejności jego szeroko rozumianą jakością - tylko jak ją rozpoznać? Dobra rozpuszczalność oraz znakomity profil aminokwasowy to dwa podstawowe parametry świadczące o jakości produktu. Takie kwestie jak apetyczny smak i wartościowe dodatki są jednak równie ważne.
Zadaniem odżywki białkowej jest dostarczenie niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Warto także zwrócić uwagę na cenę, która jeszcze dobitniej świadczy o wysokiej jakości tego typu odżywki białkowej.
Dobry izolat białka jest lepszym wyborem niż białko serwatkowe w formie koncentratu ze względu na znacznie większą koncentrację białka, lepszą rozpuszczalność oraz szybkie przyswajanie, co czyni izolat świetnym wyborem po zakończonym treningu.
Suplementacja oparta o dobry izolat białka serwatkowego (whey protein isolate, WPI) umożliwia odpowiednią podaż białka i aminokwasów niezbędnych. Wpływa zatem na poprawę regeneracji potreningowej, a także stymuluje procesy anaboliczne, co przekłada się na zwiększenie beztłuszczowej masy mięśniowej. Doskonale sprawdzi się zarówno u zaawansowanych sportowców, jak i u osób trenujących rekreacyjnie. Oprócz białka włącz suplementy diety, które pomogą Ci osiągnąć sportowy lub sylwetkowy cel, i ciesz się sukcesami!
Większa zawartość białka, czystszy skład, wyższa zawartość aminokwasów BCAA/EAA, a także znikome ilości laktozy, węglowodanów i tłuszczów - w tym lepszy jest izolat od koncentratu białka serwatkowego. Jak białko serwatkowe, to przede wszystkim izolat!
Odżywki białkowe uzyskujemy najczęściej poprzez mikro oraz ultrafiltrację. Jedną z bardziej popularnych metod jest metoda CFM.
Białko roślinne ogólnie uchodzi za niepełnowartościowe ze względu na swój profil aminokwasowy. Czy jednak bazując na takich proteinach możemy zbudować dobrej jakości...
Sprawdź ile białka może przyswoić ludzki organizm w zależności od pochodzenia danego produktu.